Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/45564
Title: Оперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками
Other Titles: Operative controlof quality of vegetables by electrical characteristics
Authors: Мідик, І.-М. В.
Лиса, О. В.
Midyk, Ihor
Lysa, Olha
Affiliation: Національний університет “Львівська політехніка”
Львівський національний аграрний університет
Lviv Polytechnic National University
Lviv National Agrarian University
Bibliographic description (Ukraine): Мідик І.-М. В. Оперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками / І.-М. В. Мідик, О. В. Лиса // Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — Том 79. — № 4. — С. 17–24.
Bibliographic description (International): Midyk I. Operative controlof quality of vegetables by electrical characteristics / Ihor Midyk, Olha Lysa // Measuring equipment and metrology : scientific journal. — Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — Vol 79. — No 4. — P. 17–24.
Is part of: Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник, 4 (79), 2018
Measuring equipment and metrology : scientific journal, 4 (79), 2018
Journal/Collection: Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник
Issue: 4
Volume: 79
Issue Date: 26-Feb-2018
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Place of the edition/event: Львів
Keywords: електропровідність
імітанс
кондуктометрична комірка
активна складова
реактивна складова
Electrical conductivity
Immittance
Conductometric cell
Active component
Reactive component
Number of pages: 8
Page range: 17-24
Start page: 17
End page: 24
Abstract: У роботі досліджено електричні характеристики овочевих соків для контролю вмісту у них важких металів. Контроль показників якості овочевого соку щодо його забруднення важкими металами здійснено імітансним методом. Для цього створено експериментальну установку, до складу якої входить ємнісний перетворювач (кондуктометрична комірка, заповнена досліджуваною рідиною – овочевим соком з різними добавками), RLС-метр, блок опрацювання результатів та керування. Сукупність результатів дослідження вмісту домішок методом вивчення активної та реактивної складових електропровідності на різних частотах показує, що для виявлення вмісту йонів міді (цинку), що суттєво перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно і достатньо проведення простих досліджень активної компоненти електропровідності. Чутливішими до частотних проявів виявились дослідження соків на частоті 1000 Гц. Для виявлення вмісту йонів важких металів, що перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно використовувати реактивну компоненту електропровідності.
Vegetables’ pollution by mercury, copper, zinc and arsenic concerning the EU standards is not permitted, whereas in Ukraine it has to be within the limits of permissible concentrations. The urgent task is to develop an express method for controlling the concentrations of heavy metals in vegetable production. We have investigated the electrical characteristics of vegetable juices aiming the operative control of heavy metals concentrations in them. The studies were conducted with help of the immitance method. For this purpose, an experimental installation was created; it consists of the capacitive transducer (a conductivity cell filled with investigated fluid – vegetable juice with various additives), an RLC-meter, a unit for processing results and control (computer). RLC-meter in asynchronous mode sends a test signal of sinusoidal form to a capacitive transducer. In response to the test signal on the RLS-meter, the characteristics of the studied liquid are received. For the samples of carrot juice with different contamination of copper and sodium ions we can admit the smoothness of the change in the active component of electrical conductivity on the frequency of the test signal indicating the absence of frequencyexpressed effects and emphasizing its ionic nature. The reactive component changes inversely proportional correlating to the content of impurities. The main result of current study with help of electrical conductivity method (active and reactive components) at different frequencies can be reduced to the next. To detect the copper (zinc) at the concentration that essentially exceeds the permissible, is enough to fulfill rather simple studies of electrical conductivity active component.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45564
Copyright owner: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2018
URL for reference material: http://www.leonorm.com/Default.php?Page=stlist&ObjId=927&CatId=1&code=&TableNum=9
http://www.freshfel.org/asp/index.asp
https://www.iso.org/ics/67.080.20/x/
References (Ukraine): 1. Національні стандарти України 67.080.20 Овочі та продукти їх переробляння ( http://www.leonorm.com/Default.php?Page=stlist&ObjId=927&CatId=1&code=&TableNum=9)
2. Форум для галузі виробництва свіжих фруктів й овочів (http://www.freshfel.org/asp/index.asp)
3. Кодекс Аліментариус (www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp)
4. Ю. І. Посудін, Методи неруйнівної оцінки якості та безпеки сільськогосподарських і харчових продуктів: навч. посіб. К.: Арістей, 2005. 408 с.
5. Є. В. Походило, П. Г. Столярчук, Імітансний контроль якості. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. 164 с.
6. Є. С. Поліщук, Методи та засоби вимірювань неелектричних величин: підручник. Львів: Вид. Нац. у-ту «Львівська політехніка», 2000. 360 с.
7. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013.
References (International): 1. Standards catalogue ISO 67.080.20 – Vegetables and derived products. [On-line]. Available: https://www.iso.org/ics/67.080.20/x/
2. Forum for the production of fresh fruits and vegetables (http://www.freshfel.org/asp/index.asp)
3. Code Alimentarius. Int. Food Standards. [On-line]. Available: www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp.
4. Yu. Posudіn. Methods of non-destructive assessment of quality and safety of agricultural and food products, Kyiv, Ukraine: Arіstei, 2005.
5. Ye. Pokhodylo, P. Stoliarchuk, Immitance quality control. Lviv, Ukraine: Lviv Polytechnic Publ. House, 2012.
6. Ye. Polіshchuk, Methods and Means of Measurement of Non-Electrical Values: Lviv, Ukraine: Lviv Polytechnic Publ. House, 2000.
7. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013.
Content type: Article
Appears in Collections:Вимірювальна техніка та метрологія. – 2018. – Випуск 79, №4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018v79n4_Midyk_I-Operative_controlof_quality_17-24.pdf836.41 kBAdobe PDFView/Open
2018v79n4_Midyk_I-Operative_controlof_quality_17-24__COVER.png1.21 MBimage/pngView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.