DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Мідик, І.-М. В. | |
dc.contributor.author | Лиса, О. В. | |
dc.contributor.author | Midyk, Ihor | |
dc.contributor.author | Lysa, Olha | |
dc.date.accessioned | 2019-11-13T10:09:10Z | - |
dc.date.available | 2019-11-13T10:09:10Z | - |
dc.date.created | 2018-02-26 | |
dc.date.issued | 2018-02-26 | |
dc.identifier.citation | Мідик І.-М. В. Оперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками / І.-М. В. Мідик, О. В. Лиса // Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — Том 79. — № 4. — С. 17–24. | |
dc.identifier.uri | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45564 | - |
dc.description.abstract | У роботі досліджено електричні характеристики овочевих соків для контролю вмісту у них важких
металів. Контроль показників якості овочевого соку щодо його забруднення важкими металами здійснено імітансним
методом. Для цього створено експериментальну установку, до складу якої входить ємнісний перетворювач
(кондуктометрична комірка, заповнена досліджуваною рідиною – овочевим соком з різними добавками), RLС-метр, блок
опрацювання результатів та керування. Сукупність результатів дослідження вмісту домішок методом вивчення активної
та реактивної складових електропровідності на різних частотах показує, що для виявлення вмісту йонів міді (цинку), що
суттєво перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно і достатньо проведення простих досліджень активної
компоненти електропровідності. Чутливішими до частотних проявів виявились дослідження соків на частоті 1000 Гц. Для
виявлення вмісту йонів важких металів, що перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно використовувати
реактивну компоненту електропровідності. | |
dc.description.abstract | Vegetables’ pollution by mercury, copper, zinc and arsenic concerning the EU standards is not permitted,
whereas in Ukraine it has to be within the limits of permissible concentrations. The urgent task is to develop an express method for
controlling the concentrations of heavy metals in vegetable production. We have investigated the electrical characteristics of
vegetable juices aiming the operative control of heavy metals concentrations in them. The studies were conducted with help of the
immitance method. For this purpose, an experimental installation was created; it consists of the capacitive transducer
(a conductivity cell filled with investigated fluid – vegetable juice with various additives), an RLC-meter, a unit for processing
results and control (computer). RLC-meter in asynchronous mode sends a test signal of sinusoidal form to a capacitive transducer.
In response to the test signal on the RLS-meter, the characteristics of the studied liquid are received.
For the samples of carrot juice with different contamination of copper and sodium ions we can admit the smoothness of the
change in the active component of electrical conductivity on the frequency of the test signal indicating the absence of frequencyexpressed
effects and emphasizing its ionic nature. The reactive component changes inversely proportional correlating to the
content of impurities. The main result of current study with help of electrical conductivity method (active and reactive components) at different
frequencies can be reduced to the next. To detect the copper (zinc) at the concentration that essentially exceeds the permissible, is
enough to fulfill rather simple studies of electrical conductivity active component. | |
dc.format.extent | 17-24 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.publisher | Видавництво Львівської політехніки | |
dc.relation.ispartof | Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник, 4 (79), 2018 | |
dc.relation.ispartof | Measuring equipment and metrology : scientific journal, 4 (79), 2018 | |
dc.relation.uri | http://www.leonorm.com/Default.php?Page=stlist&ObjId=927&CatId=1&code=&TableNum=9 | |
dc.relation.uri | http://www.freshfel.org/asp/index.asp | |
dc.relation.uri | https://www.iso.org/ics/67.080.20/x/ | |
dc.subject | електропровідність | |
dc.subject | імітанс | |
dc.subject | кондуктометрична комірка | |
dc.subject | активна складова | |
dc.subject | реактивна складова | |
dc.subject | Electrical conductivity | |
dc.subject | Immittance | |
dc.subject | Conductometric cell | |
dc.subject | Active component | |
dc.subject | Reactive component | |
dc.title | Оперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками | |
dc.title.alternative | Operative controlof quality of vegetables by electrical characteristics | |
dc.type | Article | |
dc.rights.holder | © Національний університет “Львівська політехніка”, 2018 | |
dc.contributor.affiliation | Національний університет “Львівська політехніка” | |
dc.contributor.affiliation | Львівський національний аграрний університет | |
dc.contributor.affiliation | Lviv Polytechnic National University | |
dc.contributor.affiliation | Lviv National Agrarian University | |
dc.format.pages | 8 | |
dc.identifier.citationen | Midyk I. Operative controlof quality of vegetables by electrical characteristics / Ihor Midyk, Olha Lysa // Measuring equipment and metrology : scientific journal. — Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — Vol 79. — No 4. — P. 17–24. | |
dc.relation.references | 1. Національні стандарти України 67.080.20 Овочі та продукти їх переробляння ( http://www.leonorm.com/Default.php?Page=stlist&ObjId=927&CatId=1&code=&TableNum=9) | |
dc.relation.references | 2. Форум для галузі виробництва свіжих фруктів й овочів (http://www.freshfel.org/asp/index.asp) | |
dc.relation.references | 3. Кодекс Аліментариус (www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp) | |
dc.relation.references | 4. Ю. І. Посудін, Методи неруйнівної оцінки якості та безпеки сільськогосподарських і харчових продуктів: навч. посіб. К.: Арістей, 2005. 408 с. | |
dc.relation.references | 5. Є. В. Походило, П. Г. Столярчук, Імітансний контроль якості. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. 164 с. | |
dc.relation.references | 6. Є. С. Поліщук, Методи та засоби вимірювань неелектричних величин: підручник. Львів: Вид. Нац. у-ту «Львівська політехніка», 2000. 360 с. | |
dc.relation.references | 7. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013. | |
dc.relation.referencesen | 1. Standards catalogue ISO 67.080.20 – Vegetables and derived products. [On-line]. Available: https://www.iso.org/ics/67.080.20/x/ | |
dc.relation.referencesen | 2. Forum for the production of fresh fruits and vegetables (http://www.freshfel.org/asp/index.asp) | |
dc.relation.referencesen | 3. Code Alimentarius. Int. Food Standards. [On-line]. Available: www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp. | |
dc.relation.referencesen | 4. Yu. Posudіn. Methods of non-destructive assessment of quality and safety of agricultural and food products, Kyiv, Ukraine: Arіstei, 2005. | |
dc.relation.referencesen | 5. Ye. Pokhodylo, P. Stoliarchuk, Immitance quality control. Lviv, Ukraine: Lviv Polytechnic Publ. House, 2012. | |
dc.relation.referencesen | 6. Ye. Polіshchuk, Methods and Means of Measurement of Non-Electrical Values: Lviv, Ukraine: Lviv Polytechnic Publ. House, 2000. | |
dc.relation.referencesen | 7. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013. | |
dc.citation.journalTitle | Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник | |
dc.citation.volume | 79 | |
dc.citation.issue | 4 | |
dc.citation.spage | 17 | |
dc.citation.epage | 24 | |
dc.coverage.placename | Львів | |
Appears in Collections: | Вимірювальна техніка та метрологія. – 2018. – Випуск 79, №4
|