Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/45564
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМідик, І.-М. В.
dc.contributor.authorЛиса, О. В.
dc.contributor.authorMidyk, Ihor
dc.contributor.authorLysa, Olha
dc.date.accessioned2019-11-13T10:09:10Z-
dc.date.available2019-11-13T10:09:10Z-
dc.date.created2018-02-26
dc.date.issued2018-02-26
dc.identifier.citationМідик І.-М. В. Оперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками / І.-М. В. Мідик, О. В. Лиса // Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — Том 79. — № 4. — С. 17–24.
dc.identifier.urihttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45564-
dc.description.abstractУ роботі досліджено електричні характеристики овочевих соків для контролю вмісту у них важких металів. Контроль показників якості овочевого соку щодо його забруднення важкими металами здійснено імітансним методом. Для цього створено експериментальну установку, до складу якої входить ємнісний перетворювач (кондуктометрична комірка, заповнена досліджуваною рідиною – овочевим соком з різними добавками), RLС-метр, блок опрацювання результатів та керування. Сукупність результатів дослідження вмісту домішок методом вивчення активної та реактивної складових електропровідності на різних частотах показує, що для виявлення вмісту йонів міді (цинку), що суттєво перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно і достатньо проведення простих досліджень активної компоненти електропровідності. Чутливішими до частотних проявів виявились дослідження соків на частоті 1000 Гц. Для виявлення вмісту йонів важких металів, що перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно використовувати реактивну компоненту електропровідності.
dc.description.abstractVegetables’ pollution by mercury, copper, zinc and arsenic concerning the EU standards is not permitted, whereas in Ukraine it has to be within the limits of permissible concentrations. The urgent task is to develop an express method for controlling the concentrations of heavy metals in vegetable production. We have investigated the electrical characteristics of vegetable juices aiming the operative control of heavy metals concentrations in them. The studies were conducted with help of the immitance method. For this purpose, an experimental installation was created; it consists of the capacitive transducer (a conductivity cell filled with investigated fluid – vegetable juice with various additives), an RLC-meter, a unit for processing results and control (computer). RLC-meter in asynchronous mode sends a test signal of sinusoidal form to a capacitive transducer. In response to the test signal on the RLS-meter, the characteristics of the studied liquid are received. For the samples of carrot juice with different contamination of copper and sodium ions we can admit the smoothness of the change in the active component of electrical conductivity on the frequency of the test signal indicating the absence of frequencyexpressed effects and emphasizing its ionic nature. The reactive component changes inversely proportional correlating to the content of impurities. The main result of current study with help of electrical conductivity method (active and reactive components) at different frequencies can be reduced to the next. To detect the copper (zinc) at the concentration that essentially exceeds the permissible, is enough to fulfill rather simple studies of electrical conductivity active component.
dc.format.extent17-24
dc.language.isouk
dc.publisherВидавництво Львівської політехніки
dc.relation.ispartofВимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник, 4 (79), 2018
dc.relation.ispartofMeasuring equipment and metrology : scientific journal, 4 (79), 2018
dc.relation.urihttp://www.leonorm.com/Default.php?Page=stlist&ObjId=927&CatId=1&code=&TableNum=9
dc.relation.urihttp://www.freshfel.org/asp/index.asp
dc.relation.urihttps://www.iso.org/ics/67.080.20/x/
dc.subjectелектропровідність
dc.subjectімітанс
dc.subjectкондуктометрична комірка
dc.subjectактивна складова
dc.subjectреактивна складова
dc.subjectElectrical conductivity
dc.subjectImmittance
dc.subjectConductometric cell
dc.subjectActive component
dc.subjectReactive component
dc.titleОперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками
dc.title.alternativeOperative controlof quality of vegetables by electrical characteristics
dc.typeArticle
dc.rights.holder© Національний університет “Львівська політехніка”, 2018
dc.contributor.affiliationНаціональний університет “Львівська політехніка”
dc.contributor.affiliationЛьвівський національний аграрний університет
dc.contributor.affiliationLviv Polytechnic National University
dc.contributor.affiliationLviv National Agrarian University
dc.format.pages8
dc.identifier.citationenMidyk I. Operative controlof quality of vegetables by electrical characteristics / Ihor Midyk, Olha Lysa // Measuring equipment and metrology : scientific journal. — Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — Vol 79. — No 4. — P. 17–24.
dc.relation.references1. Національні стандарти України 67.080.20 Овочі та продукти їх переробляння ( http://www.leonorm.com/Default.php?Page=stlist&ObjId=927&CatId=1&code=&TableNum=9)
dc.relation.references2. Форум для галузі виробництва свіжих фруктів й овочів (http://www.freshfel.org/asp/index.asp)
dc.relation.references3. Кодекс Аліментариус (www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp)
dc.relation.references4. Ю. І. Посудін, Методи неруйнівної оцінки якості та безпеки сільськогосподарських і харчових продуктів: навч. посіб. К.: Арістей, 2005. 408 с.
dc.relation.references5. Є. В. Походило, П. Г. Столярчук, Імітансний контроль якості. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. 164 с.
dc.relation.references6. Є. С. Поліщук, Методи та засоби вимірювань неелектричних величин: підручник. Львів: Вид. Нац. у-ту «Львівська політехніка», 2000. 360 с.
dc.relation.references7. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013.
dc.relation.referencesen1. Standards catalogue ISO 67.080.20 – Vegetables and derived products. [On-line]. Available: https://www.iso.org/ics/67.080.20/x/
dc.relation.referencesen2. Forum for the production of fresh fruits and vegetables (http://www.freshfel.org/asp/index.asp)
dc.relation.referencesen3. Code Alimentarius. Int. Food Standards. [On-line]. Available: www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp.
dc.relation.referencesen4. Yu. Posudіn. Methods of non-destructive assessment of quality and safety of agricultural and food products, Kyiv, Ukraine: Arіstei, 2005.
dc.relation.referencesen5. Ye. Pokhodylo, P. Stoliarchuk, Immitance quality control. Lviv, Ukraine: Lviv Polytechnic Publ. House, 2012.
dc.relation.referencesen6. Ye. Polіshchuk, Methods and Means of Measurement of Non-Electrical Values: Lviv, Ukraine: Lviv Polytechnic Publ. House, 2000.
dc.relation.referencesen7. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013.
dc.citation.journalTitleВимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник
dc.citation.volume79
dc.citation.issue4
dc.citation.spage17
dc.citation.epage24
dc.coverage.placenameЛьвів
Appears in Collections:Вимірювальна техніка та метрологія. – 2018. – Випуск 79, №4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018v79n4_Midyk_I-Operative_controlof_quality_17-24.pdf836.41 kBAdobe PDFView/Open
2018v79n4_Midyk_I-Operative_controlof_quality_17-24__COVER.png1.21 MBimage/pngView/Open
Show simple item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.