DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Семенишин, Є. М. | |
dc.contributor.author | Атаманюк, В. М. | |
dc.contributor.author | Добровецька, О. Я. | |
dc.contributor.author | Римар, Т. І. | |
dc.contributor.author | Semenyshyn, Ye. | |
dc.contributor.author | Atamanyuk, V. | |
dc.contributor.author | Dobrovetska, O. | |
dc.contributor.author | Rymar, T. | |
dc.date.accessioned | 2021-01-28T11:24:07Z | - |
dc.date.available | 2021-01-28T11:24:07Z | - |
dc.date.created | 2020-02-24 | |
dc.date.issued | 2020-02-24 | |
dc.identifier.citation | Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Том 3. — № 1. — С. 155–160. | |
dc.identifier.uri | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/56078 | - |
dc.description.abstract | Наведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння
соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику
процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із
внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є
аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної
сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої
стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що
вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом
пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький. | |
dc.description.abstract | The results of the research of extraction of oil from the none-crushed and crushed sunflower
seeds of different fractions by the method of extraction are presented. The mechanism of
extraction and process kinetics is investigated. It has been shown that the process of extracting oil
from sunflower seeds is complex and consists of both intra-diffusion and external-diffusion
transfer of oil. It is stated that the process is similar to the extraction of the target components
from the seeds of most types of plant raw materials. The method of experimental determination of
the diffusion coefficient as the slowest stage of the process, which determines the speed of the entire
extraction process, is presented. It has been shown that the extraction of oil by the extraction
method can be carried out more efficiently than the pressing method, especially in cases where the
oil content of the seeds is low. | |
dc.format.extent | 155-160 | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Lviv Politechnic Publishing House | |
dc.relation.ispartof | Chemistry, Technology and Application of Substances, 1 (3), 2020 | |
dc.relation.uri | http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html | |
dc.relation.uri | https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263 | |
dc.subject | екстрагування | |
dc.subject | насіння соняшника | |
dc.subject | кінетика екстрагування | |
dc.subject | н-гексан | |
dc.subject | extraction | |
dc.subject | sunflower seeds | |
dc.subject | extraction kinetics | |
dc.subject | n-hexane | |
dc.title | Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process | |
dc.title.alternative | Екстракційне вилучення олії з насіння соняшника, механізм та кінетика процесу | |
dc.type | Article | |
dc.rights.holder | © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020 | |
dc.contributor.affiliation | Національний університет “Львівська політехніка” | |
dc.contributor.affiliation | Lviv Polytechnic National University | |
dc.format.pages | 6 | |
dc.identifier.citationen | Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 3. — No 1. — P. 155–160. | |
dc.identifier.doi | doi.org/10.23939/ctas2020.01.155 | |
dc.relation.references | 1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183. | |
dc.relation.references | 2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. “Khimichna promyslovist’ Ukrayiny” Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5. | |
dc.relation.references | 3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya. – Sumy: Universytetska knyha. 278 s. | |
dc.relation.references | 4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku / Ekonomichnyy hektar / Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html. | |
dc.relation.references | 5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu “KHPI”, No. 34. S. 117–120. | |
dc.relation.references | 6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85. | |
dc.relation.references | 7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU “KHPI”. Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv. – KH: NTU “KHPI”, No. 19 (1191). S. 18–24. | |
dc.relation.references | 8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303. | |
dc.relation.references | 9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv. | |
dc.relation.references | 10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv. | |
dc.relation.references | 11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, Т. 52 No. 2/2017. S. 69–76. | |
dc.relation.references | 12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263 | |
dc.relation.references | 13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16. | |
dc.relation.references | 14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K.: Vischa shkola. 352 s. | |
dc.relation.referencesen | 1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183. | |
dc.relation.referencesen | 2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. "Khimichna promyslovist’ Ukrayiny" Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5. | |
dc.relation.referencesen | 3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya, Sumy: Universytetska knyha. 278 s. | |
dc.relation.referencesen | 4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku, Ekonomichnyy hektar, Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html. | |
dc.relation.referencesen | 5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu "KHPI", No. 34. S. 117–120. | |
dc.relation.referencesen | 6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85. | |
dc.relation.referencesen | 7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU "KHPI". Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv, KH: NTU "KHPI", No. 19 (1191). S. 18–24. | |
dc.relation.referencesen | 8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303. | |
dc.relation.referencesen | 9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv. | |
dc.relation.referencesen | 10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv. | |
dc.relation.referencesen | 11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, V. 52 No. 2/2017. S. 69–76. | |
dc.relation.referencesen | 12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263 | |
dc.relation.referencesen | 13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16. | |
dc.relation.referencesen | 14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K., Vischa shkola. 352 s. | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 155 | |
dc.citation.epage | 160 | |
dc.coverage.placename | Lviv | |
dc.coverage.placename | Lviv | |
Appears in Collections: | Chemistry, Technology and Application of Substances. – 2020. – Vol. 3, No. 1
|