https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/55791
Title: | Study on the Effective Application of Bacterial α-Amylase for Batch Liquefaction |
Other Titles: | Дослідження ефективності застосування препаратів бактеріальної α-амілази для розрідження замісу |
Authors: | Melnyk, Stepan Melnyk, Yuriy Dzinyak, Bohdan Pikh, Zorian |
Affiliation: | Lviv Polytechnic National University |
Bibliographic description (Ukraine): | Study on the Effective Application of Bacterial α-Amylase for Batch Liquefaction / Stepan Melnyk, Yuriy Melnyk, Bohdan Dzinyak, Zorian Pikh // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 2. — P. 271–276. |
Bibliographic description (International): | Study on the Effective Application of Bacterial α-Amylase for Batch Liquefaction / Stepan Melnyk, Yuriy Melnyk, Bohdan Dzinyak, Zorian Pikh // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 2. — P. 271–276. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 2 (14), 2020 |
Issue: | 2 |
Volume: | 14 |
Issue Date: | 24-Jan-2020 |
Publisher: | Видавництво Львівської політехніки Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Львів Lviv |
DOI: | doi.org/10.23939/chcht14.02.271 |
Keywords: | розрідження гідроліз α-амілаза сухі речовини редукуючі цукри liquefaction hydrolysis α-amylase dry matter reducing sugars |
Number of pages: | 6 |
Page range: | 271-276 |
Start page: | 271 |
End page: | 276 |
Abstract: | Досліджено вплив виду ферментного препарату
бактеріальної α-амілази і температури на накопичення розчинних
сухих речовин та редукуючих цукрів у процесі термоферментативної обробки замісу з пшениці. Показано кореляцію між термічною стабільністю α-амілази і показниками
процесу. Встановлено, що початкова активність ферментного препарату впливає на
інтенсивність гідролізу крохмалю, а зміна активності ферментів
внаслідок їх інактивації за високої температури – на максимальний
вміст сухих речовин і редукуючих цукрів у розрідженіймасі. The influence of the bacterial α-amylase type and temperature on the accumulation of soluble dry matter and reducing sugars during fermentation of wheat batch has been investigated. The correlation between thermal stability of α-amylase and process parameters is shown. The initial activity of the enzyme preparation affects the starch hydrolysis intensity. The change in the enzymes activity, occurred due to their inactivation at high temperatures, affects the maximum content of dry matter and reducing sugars in the liquefied matter. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/55791 |
Copyright owner: | © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020 © Melnyk S., Melnyk Yu., Dzinyak B., Pikh Z., 2020 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.1007/s12010-009-8735-4 https://doi.org/10.1002/star.201800142 https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00738.x https://doi.org/10.1515/bioeth-2015-0001 https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.03.004 https://doi.org/10.23939/chcht09.03.267 https://doi.org/10.23939/chcht11.04.397 https://doi.org/10.1007/s12038-017-9719-0 |
References (Ukraine): | [1]Vengadaramana A.: Sch. Acad. J. Pharm., 2013, 2, 209. [2] Prakash O., Jaiswal N.:Appl. Biochem. Biotech., 2010, 160, 2401. https://doi.org/10.1007/s12010-009-8735-4 [3] Li Z., WangD., Shi, Y.-C.: Starch, 2019, 71, 1800142. https://doi.org/10.1002/star.201800142 [4]NicPhiaraisB., Schehl B., Oliveira J. et al.:J. Inst. Brew., 2006, 112, 324. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00738.x [5]DesobgoZ., NsoE., Tenin D.:J. Brew. Dist., 2011, 2, 28. [6]Melnyk S., Melnyk Yu.., Rohovyi Yu. et al.:Visnyk Nats. Univ. “Lvivska Polytekhnika”, 2005, 529, 103. [7]Nasidi M., AguR., Deeni Y. et al.:Bioethanol, 2015, 1, 1. https://doi.org/10.1515/bioeth-2015-0001 [8]Ubwa S., NwadinigweC. Ugalahi-IgbumG. et al.:Int. J. Modern Chem., 2012, 1, 1. [9] Levandovskyi L., Mudrak T., Shyian P. et al.:Naukovi Pratsi NUKhT, 2008, 24, 24. [10] Levandovskyi L., Shyian P., Mudrak T. et al.:Kharchova i Pererobna Prom., 2007, 11, 15. [11]Ubwa S., Abah J., IgbumO. et al.:Int. J. Renew. Energ. Res., 2013, 3, 24. [12] Garvin A., IbarzR., Ibarz A.:Food. Res. Int., 2017, 96, 132. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.03.004 [13]Gladii A., TsyupkoF., Polyugyn I. et al.:Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 267. https://doi.org/10.23939/chcht09.03.267 [14] Sobechko I., Dibrivnyi1 V., Horak Yu. et al.:Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 397. https://doi.org/10.23939/chcht11.04.397 [15] PolygalinaC.:Tekhnokhimicheskii Kontrol Spirtovogo i LikeroVodochnogoProizvodstv. Kolos, Moskva 1999. [16]Melnyk Yu., Melnyk S., Mahorivska H.:Visnyk Nats. Univ. “Lvivska Polytekhnika”, 2012, 726, 95. [17]BlishchR., Melnyk S.:Visnyk Nats. Univ. “Lvivska Polytekhnika”, 2004, 516, 55. [18]Cornish-Bowden A.:J. Biosci. 2017, 42, 665. https://doi.org/10.1007/s12038-017-9719-0 [19]Marynchenko V., Melnyk S., RosolovaR.:Kharchova i Pererobna Prom., 2003, 1, 18. |
References (International): | [1]Vengadaramana A., Sch. Acad. J. Pharm., 2013, 2, 209. [2] Prakash O., Jaiswal N.:Appl. Biochem. Biotech., 2010, 160, 2401. https://doi.org/10.1007/s12010-009-8735-4 [3] Li Z., WangD., Shi, Y.-C., Starch, 2019, 71, 1800142. https://doi.org/10.1002/star.201800142 [4]NicPhiaraisB., Schehl B., Oliveira J. et al.:J. Inst. Brew., 2006, 112, 324. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00738.x [5]DesobgoZ., NsoE., Tenin D.:J. Brew. Dist., 2011, 2, 28. [6]Melnyk S., Melnyk Yu.., Rohovyi Yu. et al.:Visnyk Nats. Univ. "Lvivska Polytekhnika", 2005, 529, 103. [7]Nasidi M., AguR., Deeni Y. et al.:Bioethanol, 2015, 1, 1. https://doi.org/10.1515/bioeth-2015-0001 [8]Ubwa S., NwadinigweC. Ugalahi-IgbumG. et al.:Int. J. Modern Chem., 2012, 1, 1. [9] Levandovskyi L., Mudrak T., Shyian P. et al.:Naukovi Pratsi NUKhT, 2008, 24, 24. [10] Levandovskyi L., Shyian P., Mudrak T. et al.:Kharchova i Pererobna Prom., 2007, 11, 15. [11]Ubwa S., Abah J., IgbumO. et al.:Int. J. Renew. Energ. Res., 2013, 3, 24. [12] Garvin A., IbarzR., Ibarz A.:Food. Res. Int., 2017, 96, 132. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.03.004 [13]Gladii A., TsyupkoF., Polyugyn I. et al.:Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 267. https://doi.org/10.23939/chcht09.03.267 [14] Sobechko I., Dibrivnyi1 V., Horak Yu. et al.:Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 397. https://doi.org/10.23939/chcht11.04.397 [15] PolygalinaC.:Tekhnokhimicheskii Kontrol Spirtovogo i LikeroVodochnogoProizvodstv. Kolos, Moskva 1999. [16]Melnyk Yu., Melnyk S., Mahorivska H.:Visnyk Nats. Univ. "Lvivska Polytekhnika", 2012, 726, 95. [17]BlishchR., Melnyk S.:Visnyk Nats. Univ. "Lvivska Polytekhnika", 2004, 516, 55. [18]Cornish-Bowden A.:J. Biosci. 2017, 42, 665. https://doi.org/10.1007/s12038-017-9719-0 [19]Marynchenko V., Melnyk S., RosolovaR.:Kharchova i Pererobna Prom., 2003, 1, 18. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2020. – Vol. 14, No. 2 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2020v14n2_Melnyk_S-Study_on_the_Effective_Application_271-276.pdf | 429.41 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2020v14n2_Melnyk_S-Study_on_the_Effective_Application_271-276__COVER.png | 574.91 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.