Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/46465
Title: Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution
Other Titles: Харчові добавки як чинник корозії низькокарбонової сталі в нейтральному середовищі
Authors: Bondar, Olena
Vorobyova, Victoria
Skiba, Margarita
Kurmakova, Iryna
Demchenko, Natalia
Chygyrynets, Olena
Affiliation: Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University
National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”
Ukrainian State University of Chemical Technology
Bibliographic description (Ukraine): Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution / Olena Bondar, Victoria Vorobyova, Margarita Skiba, Iryna Kurmakova, Natalia Demchenko, Olena Chygyrynets // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 13. — No 2. — P. 254–260.
Bibliographic description (International): Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution / Olena Bondar, Victoria Vorobyova, Margarita Skiba, Iryna Kurmakova, Natalia Demchenko, Olena Chygyrynets // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 13. — No 2. — P. 254–260.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 2 (13), 2019
Issue: 2
Issue Date: 28-Feb-2019
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Львів
Lviv
Keywords: корозія
біокорозія
нейтральне середовище
сульфатвідновлювальні бактерії
низьковуглецева сталь
харчові добавки
corrosion
biocorrosion
neutral medium
sulfate-reducing bacteria
mild steel
food additives
Number of pages: 7
Page range: 254-260
Start page: 254
End page: 260
Abstract: Показано, що харчові добавки E451 та E459 інгібують корозію сталі в нейтральному водно-сольовому середовищі, а добавки E316, E631, E621, E631+ E551 та Herbs and spices пришвидшують її в 1,75 рази. За умов мікробної корозії, ініційованої сульфатвідновлювальними бактеріями, інгібуючу дію (до 80.9 %) виявлено лише для добавки E459. Інші досліджені добавки пришвидшують мікробну корозію у 2,27 рази. Присутність харчових добавок в корозивному середовищі впливає на чисельність сульфатвідновлювальних бактерій у біоплівці на поверхні сталі.
It has been showed that food additives E451 and E459 inhibit corrosion in neutral water-salt medium and additives E316, E631, E621, E631+E551, herbs and spices increased it up to 1.75 times. Under microbial corrosion condition, inducted by sulfate-reducing bacteria, inhibition action (up to 80.9%) was discovered only for additive E459. Other studied additives increased microbial corrosion up to 2.27 times. The presence of food additives in corrosive medium influences the quantity of sulfatereducing bacteria in biofilm on steel surface.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46465
Copyright owner: © Національний університет „Львівська політехніка“, 2019
© Bondar O., Vorobyova V., Skiba M., Kurmakova I., Demchenko N., Chygyrynets O., 2019
URL for reference material: https://doi.org/10.5897/AJB12.2479
https://doi.org/10.1080/10408410500304074
https://doi.org/10.3989/revmetalm.2003.v39.iExtra.1128
https://doi.org/10.3390/molecules200916004
https://doi.org/10.1016/j.matchar.2007.01.001
https://doi.org/10.1007/s13369-013-0865-x
References (Ukraine): 1. Kozlova I., Radchenko O., Stepura L. et al.:Heokhimichna DiyalnistMikroorganizmiv ta ii Prykladni Aspekty. Naukova dumka, Kyiv 2008.
2. Korolev V., Ryzhenkov A., Gibalenko A.: Prom. Budіvnictvo ta Inzhenernі Sporudy, 2009, 4, 7.
3. Lin J., Ballim R.:African J. Biotechnol., 2012, 11, 15736. https://doi.org/10.5897/AJB12.2479
4. Kearns J., Little B.:Microbiologically Influenced Corrosion Testing. American Society for Testing &Materials, West Consohocken 1994.
5. Coetser S., Cloete T.: Critical Reviews inMicrobiology, 2005, 31, 213. https://doi.org/10.1080/10408410500304074
6. Videla H.: Revista deMetalurgia, 2003, 39, 256. https://doi.org/10.3989/revmetalm.2003.v39.iExtra.1128
7. Murgayeva S.: Al'manakh Sovremennoy Nauki i Obrazovaniya, 2008, 11, 92.
8. Peme T., Olasunkanmi L., Bahadur I. et al:Molecules, 2015, 20, 16004. https://doi.org/10.3390/molecules200916004
9. Fokin М., Zhigalova K.:Metody Korrozionnykh Ispytanii Metallov. Metallurgia,Moskva 1986.
10. Postgate J.: The Sulfate-Reducing Bacteria. Cambridge University Press, Cambridge 1984.
11. Kurmakova І., Demchenko N., Bondar О. et al.: Second Int. Sci. Practice Conf. «Ukraine– EU.Modern Technology, Business and Law». Slovak Republic, Kosice 2016, 366.
12. Egorov N.: Rukovodstvo k Prakticheskym Zaniatyiam po Microbiologii. Moskow Univ., Moskva 1983.
13. Seheda A.: Analitychna Khimia. Kilkisnyi analiz. Fitosociocentr, Kyiv 2006.
14. Xu C., Zhang Y., Cheng B., ZhuW.:Mater. Charact., 2008, 59, 245. https://doi.org/10.1016/j.matchar.2007.01.001
15. Anaee R.: Arab. J. Sci. Eng., 2014, 39, 153. https://doi.org/10.1007/s13369-013-0865-x
16. Lata S., ChaudharyR.: Ind. J. Chem. Technol., 2008, 15, 364.
17. Holt J., Krieg N., Sheath P. et al.: Bergey’sManual of Determinative Bacteriology, 9th edn. Williams andWilkins, Baltimore 1994.
References (International): 1. Kozlova I., Radchenko O., Stepura L. et al.:Heokhimichna DiyalnistMikroorganizmiv ta ii Prykladni Aspekty. Naukova dumka, Kyiv 2008.
2. Korolev V., Ryzhenkov A., Gibalenko A., Prom. Budivnictvo ta Inzhenerni Sporudy, 2009, 4, 7.
3. Lin J., Ballim R.:African J. Biotechnol., 2012, 11, 15736. https://doi.org/10.5897/AJB12.2479
4. Kearns J., Little B.:Microbiologically Influenced Corrosion Testing. American Society for Testing &Materials, West Consohocken 1994.
5. Coetser S., Cloete T., Critical Reviews inMicrobiology, 2005, 31, 213. https://doi.org/10.1080/10408410500304074
6. Videla H., Revista deMetalurgia, 2003, 39, 256. https://doi.org/10.3989/revmetalm.2003.v39.iExtra.1128
7. Murgayeva S., Al'manakh Sovremennoy Nauki i Obrazovaniya, 2008, 11, 92.
8. Peme T., Olasunkanmi L., Bahadur I. et al:Molecules, 2015, 20, 16004. https://doi.org/10.3390/molecules200916004
9. Fokin M., Zhigalova K.:Metody Korrozionnykh Ispytanii Metallov. Metallurgia,Moskva 1986.
10. Postgate J., The Sulfate-Reducing Bacteria. Cambridge University Press, Cambridge 1984.
11. Kurmakova I., Demchenko N., Bondar O. et al., Second Int. Sci. Practice Conf. "Ukraine– EU.Modern Technology, Business and Law". Slovak Republic, Kosice 2016, 366.
12. Egorov N., Rukovodstvo k Prakticheskym Zaniatyiam po Microbiologii. Moskow Univ., Moskva 1983.
13. Seheda A., Analitychna Khimia. Kilkisnyi analiz. Fitosociocentr, Kyiv 2006.
14. Xu C., Zhang Y., Cheng B., ZhuW.:Mater. Charact., 2008, 59, 245. https://doi.org/10.1016/j.matchar.2007.01.001
15. Anaee R., Arab. J. Sci. Eng., 2014, 39, 153. https://doi.org/10.1007/s13369-013-0865-x
16. Lata S., ChaudharyR., Ind. J. Chem. Technol., 2008, 15, 364.
17. Holt J., Krieg N., Sheath P. et al., Bergey’sManual of Determinative Bacteriology, 9th edn. Williams andWilkins, Baltimore 1994.
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2019. – Vol. 13, No. 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2019v13n2_Bondar_O-Food_Additives_as_Factor_254-260.pdf638.94 kBAdobe PDFView/Open
2019v13n2_Bondar_O-Food_Additives_as_Factor_254-260__COVER.png544.32 kBimage/pngView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.