https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/46430
Title: | The role of oxides in oxidation of allyl alcohol and its esters |
Other Titles: | Оксиди як проміжні продукти реакції окиснення алілового спирту та його естерів киснем повітря в середовищі оцтової кислоти |
Authors: | Fedevych, Eugeniy Datsko, Oleh Fedevych, Oleh |
Affiliation: | Lviv National Agrarian University Bogomolets Institute of Physiology Lviv Polytechnic National University |
Bibliographic description (Ukraine): | Fedevych E. The role of oxides in oxidation of allyl alcohol and its esters / Eugeniy Fedevych, Oleh Datsko, Oleh Fedevych // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 13. — No 1. — P. 46–51. |
Bibliographic description (International): | Fedevych E. The role of oxides in oxidation of allyl alcohol and its esters / Eugeniy Fedevych, Oleh Datsko, Oleh Fedevych // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 13. — No 1. — P. 46–51. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 1 (13), 2019 |
Issue: | 1 |
Issue Date: | 28-Feb-2019 |
Publisher: | Видавництво Львівської політехніки Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Львів Lviv |
Keywords: | гліцерин алілацетат алілформіат спирт аліловий оксиди glycerin allyl acetate allyl formate allyl alcohol oxides |
Number of pages: | 6 |
Page range: | 46-51 |
Start page: | 46 |
End page: | 51 |
Abstract: | Обгрунтовано допущення, що проміжним
молекулярним продуктом реакції окиснення алілового спирту
та його естерів у середовищі оцтової кислоти є оксиди
(гліцидол, гліцидолацетат, гліцидолформіат). Для оптимізації
процесу одержання естерів гліцерину досліджено кінетику
взаємодії цих оксидів з оцтовою та мурашиними кислотами.
Встановлено, що найстійкішим є гліцидолформіат, а найменш
стійким – гліцидол. З мурашиною кислотою взаємодія оксидів
проходить на порядок швидше ніж оцтовою. В присутності
мурашиної кислоти селективність різко зменшується. Для
досягнення максимального виходу естерів гліцерину як вихідний
продукт доцільно використовувати алілформіат. The assumption that oxides (glycidol, glycidol acetate, glycidol formate) are the intermediate molecular products of the oxidation reaction of allyl alcohol and its esters in the medium of acetic acid has been grounded. To optimize the process of obtaining glycerin esters the kinetics of these oxides reaction with acetic and formic acids has been investigated. Glycidol formate was found to be the most stable compound and glycidol – the least stable one. The rate of oxides reaction with formic acid is by order higher than that with acetic acid. It is reasonable to use allyl formate as the starting material to achieve the maximum yields of glycerin esters. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46430 |
Copyright owner: | © Національний університет „Львівська політехніка“, 2019 © Fedevych E., Datsko O., Fedevych O., 2019 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.1021/ja104826g https://doi.org./ http://dx.doi.org/10.1039/C3GC42135J https://doi.org/10.1007/s10593-014-1534-z https://doi.org/10.1021/ar2002045 https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2006.00045.x https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/triacetin |
References (Ukraine): | 1. Zhyznevskyi V., Fedevych Ye.: Perspektivnye Kataliticheskie Processy Poluchenia AcrylatnykhMonomerov. Svit, Lviv 1991. 2. Vermeulen N., Delcamp J., White C.: J. Am. Chem. Soc., 2010, 132, 11323. https://doi.org/10.1021/ja104826g 3. Henderson W., Check C., Proust N., Stambuli J.: Org. Lett, 2010, 12, 824. https://doi.org./ 10.1021/ol902905w 4. Fedevych Ye.: Zh. Prikl. Khimii, 2002, 38, 668. 5. Chen K., Zhang P., Wang Y., Li H.: Green Chem., 2014, 16, 2344. http://dx.doi.org/10.1039/C3GC42135J 6. Diment O., Kazanskyi K., Mironovych A.: Glycol i Druhie Proizvodnye Okisei Etilena i Propylena. Khimia, Moskva 1996. 7. Uchuskin M., Makarov A., Butin A.: Chem. Heterocycl. Compd., 2014, 50, 791. https://doi.org/10.1007/s10593-014-1534-z 8. Campbell A., Stahl S.: Acc. Chem. Res., 2012, 45, 851. https://doi.org/10.1021/ar2002045 9. Janis R., Klasek A., Bobalova J.: J. Food Lipids, 2006, 13, 199. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2006.00045.x 10. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/triacetin 11. Fedevych Ye., Datsko O., Fedevych O.: XV Naukova Conf. “Lvivski Khim. Chytannia”. Ukraine, Lviv 2015, F8. |
References (International): | 1. Zhyznevskyi V., Fedevych Ye., Perspektivnye Kataliticheskie Processy Poluchenia AcrylatnykhMonomerov. Svit, Lviv 1991. 2. Vermeulen N., Delcamp J., White C., J. Am. Chem. Soc., 2010, 132, 11323. https://doi.org/10.1021/ja104826g 3. Henderson W., Check C., Proust N., Stambuli J., Org. Lett, 2010, 12, 824. https://doi.org./ 10.1021/ol902905w 4. Fedevych Ye., Zh. Prikl. Khimii, 2002, 38, 668. 5. Chen K., Zhang P., Wang Y., Li H., Green Chem., 2014, 16, 2344. http://dx.doi.org/10.1039/P.3GC42135J 6. Diment O., Kazanskyi K., Mironovych A., Glycol i Druhie Proizvodnye Okisei Etilena i Propylena. Khimia, Moskva 1996. 7. Uchuskin M., Makarov A., Butin A., Chem. Heterocycl. Compd., 2014, 50, 791. https://doi.org/10.1007/s10593-014-1534-z 8. Campbell A., Stahl S., Acc. Chem. Res., 2012, 45, 851. https://doi.org/10.1021/ar2002045 9. Janis R., Klasek A., Bobalova J., J. Food Lipids, 2006, 13, 199. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2006.00045.x 10. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/triacetin 11. Fedevych Ye., Datsko O., Fedevych O., XV Naukova Conf. "Lvivski Khim. Chytannia". Ukraine, Lviv 2015, F8. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2019. – Vol. 13, No. 1 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2019v13n1_Fedevych_E-The_role_of_oxides_in_oxidation_46-51.pdf | 325.1 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2019v13n1_Fedevych_E-The_role_of_oxides_in_oxidation_46-51__COVER.png | 487.15 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.