Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/46430
Title: The role of oxides in oxidation of allyl alcohol and its esters
Other Titles: Оксиди як проміжні продукти реакції окиснення алілового спирту та його естерів киснем повітря в середовищі оцтової кислоти
Authors: Fedevych, Eugeniy
Datsko, Oleh
Fedevych, Oleh
Affiliation: Lviv National Agrarian University
Bogomolets Institute of Physiology
Lviv Polytechnic National University
Bibliographic description (Ukraine): Fedevych E. The role of oxides in oxidation of allyl alcohol and its esters / Eugeniy Fedevych, Oleh Datsko, Oleh Fedevych // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 13. — No 1. — P. 46–51.
Bibliographic description (International): Fedevych E. The role of oxides in oxidation of allyl alcohol and its esters / Eugeniy Fedevych, Oleh Datsko, Oleh Fedevych // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 13. — No 1. — P. 46–51.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 1 (13), 2019
Issue: 1
Issue Date: 28-Feb-2019
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Львів
Lviv
Keywords: гліцерин
алілацетат
алілформіат
спирт аліловий
оксиди
glycerin
allyl acetate
allyl formate
allyl alcohol
oxides
Number of pages: 6
Page range: 46-51
Start page: 46
End page: 51
Abstract: Обгрунтовано допущення, що проміжним молекулярним продуктом реакції окиснення алілового спирту та його естерів у середовищі оцтової кислоти є оксиди (гліцидол, гліцидолацетат, гліцидолформіат). Для оптимізації процесу одержання естерів гліцерину досліджено кінетику взаємодії цих оксидів з оцтовою та мурашиними кислотами. Встановлено, що найстійкішим є гліцидолформіат, а найменш стійким – гліцидол. З мурашиною кислотою взаємодія оксидів проходить на порядок швидше ніж оцтовою. В присутності мурашиної кислоти селективність різко зменшується. Для досягнення максимального виходу естерів гліцерину як вихідний продукт доцільно використовувати алілформіат.
The assumption that oxides (glycidol, glycidol acetate, glycidol formate) are the intermediate molecular products of the oxidation reaction of allyl alcohol and its esters in the medium of acetic acid has been grounded. To optimize the process of obtaining glycerin esters the kinetics of these oxides reaction with acetic and formic acids has been investigated. Glycidol formate was found to be the most stable compound and glycidol – the least stable one. The rate of oxides reaction with formic acid is by order higher than that with acetic acid. It is reasonable to use allyl formate as the starting material to achieve the maximum yields of glycerin esters.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46430
Copyright owner: © Національний університет „Львівська політехніка“, 2019
© Fedevych E., Datsko O., Fedevych O., 2019
URL for reference material: https://doi.org/10.1021/ja104826g
https://doi.org./
http://dx.doi.org/10.1039/C3GC42135J
https://doi.org/10.1007/s10593-014-1534-z
https://doi.org/10.1021/ar2002045
https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2006.00045.x
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/triacetin
References (Ukraine): 1. Zhyznevskyi V., Fedevych Ye.: Perspektivnye Kataliticheskie Processy Poluchenia AcrylatnykhMonomerov. Svit, Lviv 1991.
2. Vermeulen N., Delcamp J., White C.: J. Am. Chem. Soc., 2010, 132, 11323. https://doi.org/10.1021/ja104826g
3. Henderson W., Check C., Proust N., Stambuli J.: Org. Lett, 2010, 12, 824. https://doi.org./ 10.1021/ol902905w
4. Fedevych Ye.: Zh. Prikl. Khimii, 2002, 38, 668.
5. Chen K., Zhang P., Wang Y., Li H.: Green Chem., 2014, 16, 2344. http://dx.doi.org/10.1039/C3GC42135J
6. Diment O., Kazanskyi K., Mironovych A.: Glycol i Druhie Proizvodnye Okisei Etilena i Propylena. Khimia, Moskva 1996.
7. Uchuskin M., Makarov A., Butin A.: Chem. Heterocycl. Compd., 2014, 50, 791. https://doi.org/10.1007/s10593-014-1534-z
8. Campbell A., Stahl S.: Acc. Chem. Res., 2012, 45, 851. https://doi.org/10.1021/ar2002045
9. Janis R., Klasek A., Bobalova J.: J. Food Lipids, 2006, 13, 199. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2006.00045.x
10. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/triacetin
11. Fedevych Ye., Datsko O., Fedevych O.: XV Naukova Conf. “Lvivski Khim. Chytannia”. Ukraine, Lviv 2015, F8.
References (International): 1. Zhyznevskyi V., Fedevych Ye., Perspektivnye Kataliticheskie Processy Poluchenia AcrylatnykhMonomerov. Svit, Lviv 1991.
2. Vermeulen N., Delcamp J., White C., J. Am. Chem. Soc., 2010, 132, 11323. https://doi.org/10.1021/ja104826g
3. Henderson W., Check C., Proust N., Stambuli J., Org. Lett, 2010, 12, 824. https://doi.org./ 10.1021/ol902905w
4. Fedevych Ye., Zh. Prikl. Khimii, 2002, 38, 668.
5. Chen K., Zhang P., Wang Y., Li H., Green Chem., 2014, 16, 2344. http://dx.doi.org/10.1039/P.3GC42135J
6. Diment O., Kazanskyi K., Mironovych A., Glycol i Druhie Proizvodnye Okisei Etilena i Propylena. Khimia, Moskva 1996.
7. Uchuskin M., Makarov A., Butin A., Chem. Heterocycl. Compd., 2014, 50, 791. https://doi.org/10.1007/s10593-014-1534-z
8. Campbell A., Stahl S., Acc. Chem. Res., 2012, 45, 851. https://doi.org/10.1021/ar2002045
9. Janis R., Klasek A., Bobalova J., J. Food Lipids, 2006, 13, 199. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2006.00045.x
10. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/triacetin
11. Fedevych Ye., Datsko O., Fedevych O., XV Naukova Conf. "Lvivski Khim. Chytannia". Ukraine, Lviv 2015, F8.
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2019. – Vol. 13, No. 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2019v13n1_Fedevych_E-The_role_of_oxides_in_oxidation_46-51.pdf325.1 kBAdobe PDFView/Open
2019v13n1_Fedevych_E-The_role_of_oxides_in_oxidation_46-51__COVER.png487.15 kBimage/pngView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.