https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/46389
Title: | Сучасний погляд на технохімічний контроль продукції виноробства |
Other Titles: | Modern view on technological chemical control products of vineyage |
Authors: | Кічура, Д. Б. Никулишин, І. Є. Дзіняк, Б. О. Kichura, D. B. Nykulyshun, I. E. Dzinyak, B. O. |
Affiliation: | Національний університет “Львівська політехніка” Lviv Polytechnic National University |
Bibliographic description (Ukraine): | Кічура Д. Б. Сучасний погляд на технохімічний контроль продукції виноробства / Д. Б. Кічура, І. Є. Никулишин, Б. О. Дзіняк // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Том 2. — № 2. — С. 85–90. |
Bibliographic description (International): | Kichura D. B. Modern view on technological chemical control products of vineyage / D. B. Kichura, I. E. Nykulyshun, B. O. Dzinyak // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. — Vol 2. — No 2. — P. 85–90. |
Is part of: | Chemistry, Technology and Application of Substances, 2 (2), 2019 |
Issue: | 2 |
Issue Date: | 28-Feb-2019 |
Publisher: | Lviv Politechnic Publishing House Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Lviv Lviv |
Keywords: | виноград виноматеріал технохімічний контроль методи аналізу критерії вино grapes wine materials techno-chemical control methods analysis criteria wine |
Number of pages: | 6 |
Page range: | 85-90 |
Start page: | 85 |
End page: | 90 |
Abstract: | Згідно із сучасними поглядами, забезпечення належного контролю винограду,
виноматеріалу й вина незалежно від врожайності, умов року врожаю має гарантувати
виробник та система забезпечення поетапного контролю на кожній ділянці виробництва.
Наведено узагальнені результати методологічних розробок, запропоновані на основі
існуючих методик для покращення якості оцінки виноматеріалів та вин. Методологічне
забезпечення технохімічного контролю включає фізичні та хімічні показники та діапазони
їх змін, методи їх аналізу та моніторинг якості продукції, науково-аналітичну інформацію.
Для кожного етапу технохімічного контролю запропоновано критерії оцінювання якості
виноматеріалів та готової продукції – вина. Для належного технохімічного контролю
використовують інструментальні (фізичні та фізико-хімічні) та хімічні аналітичні методи
досліджень. У результаті багаторічних досліджень система технохімічного контролю
продукції виноробства дозволяє провести поетапний моніторинг кожної стадії виробництва
й гарантувати якість отриманого вина. Modern view of ensuring the proper control of grapes, wine material and wine, regardless of yield, of the harvest year condition, must be guaranteed by the producer and a system of phased control at each production site. The article summarizes the results of methodological developments proposed on the basis of existing methods for improving the quality of evaluation of wine materials and wines. The techno-chemical control methodological supports includes criteria exactly physical and chemical parameters and their variation range, methods their analysis product quality monitoring points and procedure, and scientific and analytical information. For each stage techno-chemical control set criteria has been proposed to ensure high quality of the wine material and finished product – wine. For proper techno-chemical control, instrumental (physical, physico-chemical) and chemical analytical methods should be used. As a result of many years of research the system techno-chemical control in winemaking products was equipped with an advanced methodological framework that allows monitoring in order to obtain quality wine materials and wines based on them. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46389 |
Copyright owner: | © Національний університет „Львівська політехніка“, 2019 |
References (Ukraine): | 1. Кишковский З. Н., Мержаниан А. А. Технология вина. М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. 503 с. 2. Валуйко Г. Г. Технология виноградных вин. - Симферополь: Таврида, 2001. 618 с. 3. Ковалевский К. А., Ксенжук Н. И., Слезко Г. Ф. Технология и техника виноделия: УП. К.: ИНКОС, 2004. 560 с. 4. Валуйко Г. Г., Косюра В. Т. Справочник по виноделию. Симферополь: Таврида, 2000. 623 с. 5. Глазунов А. И., Царану И. Н. Технология вин и коньяков. М: Агропромиздат, 1988. 342 с. 6. Шольц Е. П., Понамарев В. Ф. Технология пере- работки винограда. М.: Агропромиздат, 1990. 448 с. 7. Кишковский З.Н., Скурихин И.М. Химия вина. - М.: Агропромиздат, 1988. - 312 с. 8. Гержикова В. Г. К вопросу о диагностике склонности виноматериалов и вин к помутнениям физико-химического характера. / В. Г. Гержикова Магарач. Виноградрсво и виноделие. – Ялта, 2017 №1. С. 46-40. 9. Аникина Н. С. Методология идентифи-кации подлинности вин // Н. С. Аникина, В. Г. Гержикова, Н. В. Гниломедова, Д. Ю. Погорелов; под ред. д.т.н. Н. С. Аникиной. – Симферополь:Диайпи. 2017. 152 с. 10. Гниломедова Н. В. Обоснование показателей для диагностики наличия запрещенных добавок в винах // Н. В. Гниломедова, Н. С. Аникина, Н. С. Чер- вяк, О. В. Рябинина // Магарач. Виноградрсво и виноделие. Ялта, 2018. № 1. С. 40–43. 11. Аникина Н. С. Современное методическое обес- печение технохимического контроля в виноделии // Н. С. Аникина, В. Г. Гержикова, Д. Ю. Погорелов, Н. В. Гниломедова, О. В. Рябинина // Магарач. Вино- градрство и виноделие. Ялта, 2018. № 4. С. 78-80. 12. Хімія та біохімія вина. Лабюораторний практикум. / за заг ред. Є. П. Шольца-Куликова. Київ: УДУХТ, 2001. 220 с. 13. Валуйко Г. Г. Технология виноградных вин. - Симферополь: Таврида, 2001. 618 с. |
References (International): | 1. Kishkovskii Z. N., Merzhanian A. A. Tekhnolohiia vina. M., Lehkaia i pishchevaia prom-st, 1984. 503 p. 2. Valuiko H. H. Tekhnolohiia vinohradnykh vin, Simferopol: Tavrida, 2001. 618 p. 3. Kovalevskii K. A., Ksenzhuk N. I., Slezko H. F. Tekhnolohiia i tekhnika vinodeliia: UP. K., INKOS, 2004. 560 p. 4. Valuiko H. H., Kosiura V. T. Spravochnik po vinodeliiu. Simferopol: Tavrida, 2000. 623 p. 5. Hlazunov A. I., Tsaranu I. N. Tekhnolohiia vin i koniakov. M: Ahropromizdat, 1988. 342 p. 6. Sholts E. P., Ponamarev V. F. Tekhnolohiia pere- rabotki vinohrada. M., Ahropromizdat, 1990. 448 p. 7. Kishkovskii Z.N., Skurikhin I.M. Khimiia vina, M., Ahropromizdat, 1988, 312 p. 8. Herzhikova V. H. K voprosu o diahnostike sklonnosti vinomaterialov i vin k pomutneniiam fiziko-khimicheskoho kharaktera., V. H. Herzhikova Maharach. Vinohradrsvo i vinodelie, Ialta, 2017 No 1. P. 46-40. 9. Anikina N. S. Metodolohiia identifi-katsii podlinnosti vin, N. S. Anikina, V. H. Herzhikova, N. V. Hnilomedova, D. Iu. Pohorelov; ed. d.t.n. N. S. Anikinoi, Simferopol:Diaipi. 2017. 152 p. 10. Hnilomedova N. V. Obosnovanie pokazatelei dlia diahnostiki nalichiia zapreshchennykh dobavok v vinakh, N. V. Hnilomedova, N. S. Anikina, N. S. Cher- viak, O. V. Riabinina, Maharach. Vinohradrsvo i vinodelie. Ialta, 2018. No 1. P. 40–43. 11. Anikina N. S. Sovremennoe metodicheskoe obes- pechenie tekhnokhimicheskoho kontrolia v vinodelii, N. S. Anikina, V. H. Herzhikova, D. Iu. Pohorelov, N. V. Hnilomedova, O. V. Riabinina, Maharach. Vino- hradrstvo i vinodelie. Ialta, 2018. No 4. P. 78-80. 12. Khimiia ta biokhimiia vyna. Labiuoratornyi praktykum., za zah red. Ye. P. Sholtsa-Kulykova. Kyiv: UDUKhT, 2001. 220 p. 13. Valuiko H. H. Tekhnolohiia vinohradnykh vin, Simferopol: Tavrida, 2001. 618 p. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry, Technology and Application of Substances. – 2019. – Vol. 2, No. 2 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2019v2n2_Kichura_D_B-Modern_view_on_technological_85-90.pdf | 726.3 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2019v2n2_Kichura_D_B-Modern_view_on_technological_85-90__COVER.png | 459.95 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.