https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/45212
Title: | Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates |
Other Titles: | Визначення впливу кавітації на процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів |
Authors: | Starchevskyy, Volodymyr Bernatska, Nataliya Typilo, Iryna Oliynyk, Lilianna Kvit, Roman |
Affiliation: | Lviv Polytechnic National University |
Bibliographic description (Ukraine): | Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates / Volodymyr Starchevskyy, Nataliya Bernatska, Iryna Typilo, Lilianna Oliynyk, Roman Kvit // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 4. — P. 462–465. |
Bibliographic description (International): | Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates / Volodymyr Starchevskyy, Nataliya Bernatska, Iryna Typilo, Lilianna Oliynyk, Roman Kvit // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 4. — P. 462–465. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 4 (12), 2018 |
Journal/Collection: | Chemistry & Chemical Technology |
Issue: | 4 |
Volume: | 12 |
Issue Date: | 20-Jan-2018 |
Publisher: | Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Lviv |
Keywords: | ультразвук Saccharomyces cerevisiae руйнування мікроорганізмів агломерати дріжджових клітин кінетика реакції ultrasound Saccharomyces cerevisiae destruction of microorgnisms yeast cells aggregate kinetics |
Number of pages: | 4 |
Page range: | 462-465 |
Start page: | 462 |
End page: | 465 |
Abstract: | Досліджено вплив кавітації на зменшення
кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість
вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших
30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму.
Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх
різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультра-
звукового руйнування агрегатів клітин дріжджів. The influence of cavitation on a decrease of the number of microorganism colonies has been investigated. Our results have shown that the number of viable microorganisms in water dispersion during first 30 minutes of sonication increased till maximum. Then their quantity sharply decreased. A kinetic model of ultrasonic degradation of yeast cells aggregates was proposed. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45212 |
Copyright owner: | © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018 ©Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Oliynyk L., Kvit R., 2018 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028 https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358 https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008 https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012 https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242 https://doi.org/10.3103/S1068375510050133 https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005 https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3 |
References (Ukraine): | [1] Goncharuk V., MalyarenkoV., YaremenkoV.: J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028 [2]Malyovanyy М, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O.: Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355. [3]Malovanyy А., Plaza E., Trela J., MalovanyyM.:Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208 [4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358.https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358 [5]Mason T., Cobley A., Graves J.:Ultrason. Sonochem., 2011, 18,226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008 [6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al.: J. Food Eng., 2014, 121, 15.https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012 [7]Melnyk L., Bessarab O.,Matko S.,MalyovanyyM.: Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467 [8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, MalovanyyM., Petrushka K, Polyuzhyn I.: Chem. Chem. Technol.,2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242 [9] Vasilyak, L.: Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489.https://doi.org/10.3103/S1068375510050133 [10] Tulaydan, Y., Malovanyy,M., Kochubei, V., Sakalova H.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463 [11] StarchevskyyV., Pohrebennyk V., Bernatska N.: Bezpeka Vody. Bristol,Mykolaiv 2016. [12] AshokkumarM., SunartioD., Kentish S. et al.: Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005 [13] Bermúdez-Aguirre D.,Mobbs T., Barbosa-Cánovas G.: [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105.https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3 [14] Baranova V., Bibic E. et al.: Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983. |
References (International): | [1] Goncharuk V., MalyarenkoV., YaremenkoV., J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028 [2]Malyovanyy M, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O., Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355. [3]Malovanyy A., Plaza E., Trela J., MalovanyyM.:Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208 [4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I., Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358.https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358 [5]Mason T., Cobley A., Graves J.:Ultrason. Sonochem., 2011, 18,226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008 [6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al., J. Food Eng., 2014, 121, 15.https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012 [7]Melnyk L., Bessarab O.,Matko S.,MalyovanyyM., Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467 [8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, MalovanyyM., Petrushka K, Polyuzhyn I., Chem. Chem. Technol.,2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242 [9] Vasilyak, L., Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489.https://doi.org/10.3103/S1068375510050133 [10] Tulaydan, Y., Malovanyy,M., Kochubei, V., Sakalova H., Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463 [11] StarchevskyyV., Pohrebennyk V., Bernatska N., Bezpeka Vody. Bristol,Mykolaiv 2016. [12] AshokkumarM., SunartioD., Kentish S. et al., Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005 [13] Bermúdez-Aguirre D.,Mobbs T., Barbosa-Cánovas G., [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105.https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3 [14] Baranova V., Bibic E. et al., Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2018. – Vol. 12, No. 4 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2018v12n4_Starchevskyy_V-Determination_of_the_462-465.pdf | 295.33 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2018v12n4_Starchevskyy_V-Determination_of_the_462-465__COVER.png | 542.08 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.