Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/45212
Title: Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates
Other Titles: Визначення впливу кавітації на процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів
Authors: Starchevskyy, Volodymyr
Bernatska, Nataliya
Typilo, Iryna
Oliynyk, Lilianna
Kvit, Roman
Affiliation: Lviv Polytechnic National University
Bibliographic description (Ukraine): Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates / Volodymyr Starchevskyy, Nataliya Bernatska, Iryna Typilo, Lilianna Oliynyk, Roman Kvit // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 4. — P. 462–465.
Bibliographic description (International): Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates / Volodymyr Starchevskyy, Nataliya Bernatska, Iryna Typilo, Lilianna Oliynyk, Roman Kvit // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 4. — P. 462–465.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 4 (12), 2018
Journal/Collection: Chemistry & Chemical Technology
Issue: 4
Volume: 12
Issue Date: 20-Jan-2018
Publisher: Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Lviv
Keywords: ультразвук
Saccharomyces cerevisiae
руйнування мікроорганізмів
агломерати дріжджових клітин
кінетика реакції
ultrasound
Saccharomyces cerevisiae
destruction of microorgnisms
yeast cells aggregate
kinetics
Number of pages: 4
Page range: 462-465
Start page: 462
End page: 465
Abstract: Досліджено вплив кавітації на зменшення кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших 30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму. Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультра- звукового руйнування агрегатів клітин дріжджів.
The influence of cavitation on a decrease of the number of microorganism colonies has been investigated. Our results have shown that the number of viable microorganisms in water dispersion during first 30 minutes of sonication increased till maximum. Then their quantity sharply decreased. A kinetic model of ultrasonic degradation of yeast cells aggregates was proposed.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45212
Copyright owner: © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
©Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Oliynyk L., Kvit R., 2018
URL for reference material: https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
References (Ukraine): [1] Goncharuk V., MalyarenkoV., YaremenkoV.: J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
[2]Malyovanyy М, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O.: Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355.
[3]Malovanyy А., Plaza E., Trela J., MalovanyyM.:Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208
[4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358.https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
[5]Mason T., Cobley A., Graves J.:Ultrason. Sonochem., 2011, 18,226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
[6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al.: J. Food Eng., 2014, 121, 15.https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
[7]Melnyk L., Bessarab O.,Matko S.,MalyovanyyM.: Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467
[8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, MalovanyyM., Petrushka K, Polyuzhyn I.: Chem. Chem. Technol.,2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
[9] Vasilyak, L.: Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489.https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
[10] Tulaydan, Y., Malovanyy,M., Kochubei, V., Sakalova H.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463
[11] StarchevskyyV., Pohrebennyk V., Bernatska N.: Bezpeka Vody. Bristol,Mykolaiv 2016.
[12] AshokkumarM., SunartioD., Kentish S. et al.: Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
[13] Bermúdez-Aguirre D.,Mobbs T., Barbosa-Cánovas G.: [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105.https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
[14] Baranova V., Bibic E. et al.: Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983.
References (International): [1] Goncharuk V., MalyarenkoV., YaremenkoV., J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
[2]Malyovanyy M, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O., Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355.
[3]Malovanyy A., Plaza E., Trela J., MalovanyyM.:Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208
[4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I., Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358.https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
[5]Mason T., Cobley A., Graves J.:Ultrason. Sonochem., 2011, 18,226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
[6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al., J. Food Eng., 2014, 121, 15.https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
[7]Melnyk L., Bessarab O.,Matko S.,MalyovanyyM., Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467
[8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, MalovanyyM., Petrushka K, Polyuzhyn I., Chem. Chem. Technol.,2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
[9] Vasilyak, L., Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489.https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
[10] Tulaydan, Y., Malovanyy,M., Kochubei, V., Sakalova H., Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463
[11] StarchevskyyV., Pohrebennyk V., Bernatska N., Bezpeka Vody. Bristol,Mykolaiv 2016.
[12] AshokkumarM., SunartioD., Kentish S. et al., Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
[13] Bermúdez-Aguirre D.,Mobbs T., Barbosa-Cánovas G., [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105.https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
[14] Baranova V., Bibic E. et al., Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983.
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2018. – Vol. 12, No. 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018v12n4_Starchevskyy_V-Determination_of_the_462-465.pdf295.33 kBAdobe PDFView/Open
2018v12n4_Starchevskyy_V-Determination_of_the_462-465__COVER.png542.08 kBimage/pngView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.