https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/42096
Title: | Stripping voltamperometric determination of heavy metals in honey samples |
Other Titles: | Інверсійно-вольтамперометричне визначення важких металів у зразках меду |
Authors: | Kupchyk, Olena |
Affiliation: | Chernihiv National Pedagogical University named after T.G.Shevchenko |
Bibliographic description (Ukraine): | Kupchyk O. Stripping voltamperometric determination of heavy metals in honey samples / Olena Kupchyk // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2017. — Vol 11. — No 3. — P. 285–290. |
Bibliographic description (International): | Kupchyk O. Stripping voltamperometric determination of heavy metals in honey samples / Olena Kupchyk // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2017. — Vol 11. — No 3. — P. 285–290. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 3 (11), 2017 |
Issue: | 3 |
Volume: | 11 |
Issue Date: | 20-Jan-2017 |
Publisher: | Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Lviv |
Keywords: | мед важкі метали інверсійна вольт- амперометрія нітратна кислота мінералізація озолення honey heavy metals stripping voltammetry nitric acid mineralization ashing |
Number of pages: | 6 |
Page range: | 285-290 |
Start page: | 285 |
End page: | 290 |
Abstract: | Вміст цинку, кадмію, свинцю і міді у
різновидах меду визначено методом інверсійної вольт-
амперометрії. Пробопідготовка зразків була виконана трьома
способами: сухим та мокрим озоленням, а також «мокрою»
мінералізацєю і сухим озоленням. Встановлено, що всі методи
підготовки проб можна використовувати для руйнування
медової матриці, але комбінований метод підготовки зразків є
більш ефективним для вилучення йонів важких металів та
забезпечує точність визначення. Метод інверсійної
вольтамперометрії може бути використаний в практиці
кількісного визначення важких металів у зразках меду. The content of zinc, cadmium, lead, and copper in honey varieties was determined by the method of stripping voltammetry. Samples preparing was made by three different methods: dry and hydro ashing, as well by hydro mineralization and dry ashing. It was found that all methods of samples preparing can be used for destroying honey matrix, but the combined method of samples preparing is the most efficient one for ions of heavy metals extracting and provides accuracy of the definition. Method of stripping voltammetry can be used in practice of quantitative determination of heavy metals in honey samples. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/42096 |
Copyright owner: | © Національний університет „Львівська політехніка“, 2017 © Kupchyk O., 2017 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.5539/jfr.v3n2p10712 https://doi.org/10.1186/s40201-015-0189-8 https://doi.org/10.1016/j.talanta.2004.05.018 |
References (Ukraine): | [1] Naccari C., Macaluso A., Giangrosso G. et al.: J. Food Res., 2014, 3, 107. https://doi.org/10.5539/jfr.v3n2p10712. [2] Aghamirlou H., Khadem M., Rahmani A., et al.: J. Environ. Health Sci. Eng., 2015, 13, 39. https://doi.org/10.1186/s40201-015-0189-8 [3] Skripka G.: Vіsnyk Sumy Nats. Agrar. Univ., 2014, 1, 48. [4] Kovalchuk І., Fedoruk R., Saranchuk І.: Nauk. Vіsnyk NUBіP Ukrainy, 2012, 172, 113. [5] Melnik O., Іvanov S., Mank V. et al.: Yakist i Bezpeka Kharchovykh Produktiv, Ukraina, Kyiv 2013. [6] Bibi S., Husain S., Malik R.: Pak. J. Bot., 2008, 507. [7] TuzenM., SoylakM.: J. Food Drug Anal., 2005, 4,343. [8] Fredes C., Montenegro G.: Cien. Inv. Agr., 2006, 33, 50. [9] Shah A., Sikandar F., Ullah I., Shah A. et al.: J. Food Nutrit. Res., 2014, 2, 532. [10] Mahmoudi R., Mardani K., Rahimi B.: J. Chem. Health Risks, 2015, 5, 251. [11] Singh C., Shubharani R., Sivaram V.: J. Pharm. Pharm. Sci., 2014, 3, 509. [12] Ioannidou M., Zachariadis G., Anthemidis A., Stratis J.: Talanta, 2005, 65, 92. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2004.05.018 [13] Saghael S., Yarsan E., Ekici H., Tumer L.: Kafkas. Univ. Vet. Fak. Derg., 2012, 18, 281. [14] Buldini P., Cavalli S., Mevoli A., Sharma J.: Food Chem., 2001, 73, 487. [15] Osipova E.: Soros. Obrazovat. Zh., 2001, 2, 47. [16] www.lab.biz.ua/apps/dstu_4497-2005.pdf [17] Сouncil Directive 2001-110-ES of 20 December 2001 relation to honey: Off. J. Eur. Communities, 2002, 10, 47. |
References (International): | [1] Naccari C., Macaluso A., Giangrosso G. et al., J. Food Res., 2014, 3, 107. https://doi.org/10.5539/jfr.v3n2p10712. [2] Aghamirlou H., Khadem M., Rahmani A., et al., J. Environ. Health Sci. Eng., 2015, 13, 39. https://doi.org/10.1186/s40201-015-0189-8 [3] Skripka G., Visnyk Sumy Nats. Agrar. Univ., 2014, 1, 48. [4] Kovalchuk I., Fedoruk R., Saranchuk I., Nauk. Visnyk NUBiP Ukrainy, 2012, 172, 113. [5] Melnik O., Ivanov S., Mank V. et al., Yakist i Bezpeka Kharchovykh Produktiv, Ukraina, Kyiv 2013. [6] Bibi S., Husain S., Malik R., Pak. J. Bot., 2008, 507. [7] TuzenM., SoylakM., J. Food Drug Anal., 2005, 4,343. [8] Fredes C., Montenegro G., Cien. Inv. Agr., 2006, 33, 50. [9] Shah A., Sikandar F., Ullah I., Shah A. et al., J. Food Nutrit. Res., 2014, 2, 532. [10] Mahmoudi R., Mardani K., Rahimi B., J. Chem. Health Risks, 2015, 5, 251. [11] Singh C., Shubharani R., Sivaram V., J. Pharm. Pharm. Sci., 2014, 3, 509. [12] Ioannidou M., Zachariadis G., Anthemidis A., Stratis J., Talanta, 2005, 65, 92. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2004.05.018 [13] Saghael S., Yarsan E., Ekici H., Tumer L., Kafkas. Univ. Vet. Fak. Derg., 2012, 18, 281. [14] Buldini P., Cavalli S., Mevoli A., Sharma J., Food Chem., 2001, 73, 487. [15] Osipova E., Soros. Obrazovat. Zh., 2001, 2, 47. [16] www.lab.biz.ua/apps/dstu_4497-2005.pdf [17] Souncil Directive 2001-110-ES of 20 December 2001 relation to honey: Off. J. Eur. Communities, 2002, 10, 47. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2017. – Vol. 11, No. 3 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2017v11n3_Kupchyk_O-Stripping_voltamperometric_285-290.pdf | 602.26 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2017v11n3_Kupchyk_O-Stripping_voltamperometric_285-290__COVER.png | 525.52 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.