https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/34750
Title: | Optimization of main fermentation of high-gravity wort |
Other Titles: | Оптимізація головного бродіння високогустинного пивного сусла |
Authors: | Kosiv, Ruslana Kharandiuk, Tetiana Polyuzhyn, Lyubov Palianytsia, Liubov Berezovska, Natalia |
Bibliographic description (Ukraine): | Optimization of main fermentation of high-gravity wort / Ruslana Kosiv, Tetiana Kharandiuk, Lyubov Polyuzhyn, Liubov Palianytsia, Natalia Berezovska // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 3. – P. 349–353. – Bibliography: 7 titles. |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Publishing House of Lviv Polytechnic National University |
Keywords: | high-gravity brewing fermentation byproducts optimization високогустинне пивоваріння побічні продукти бродіння оптимізація |
Abstract: | The mathematical model has been developed to calculate the content of higher alcohols and esters depending on wort initial concentration and fermentation temperature. The process was optimized in accordance with the developed model. To obtain high-quality beer via high-gravity brewing technology the wort concentration was found to be 14–15 % relative to dry matter and main fermentation temperature of 284–285 K. Створено математичну модель, яка дає можливість розрахувати вміст вищих спиртів та естерів залежно від початкової концентрації сусла та температури бродіння. За рівняннями математичної моделі здійснено оптимізацію процесу. Встановлено, що для одержання пива високої якості за технологією високогустинного пивоваріння концентрація сусла повинна становити 14–15% сухих речовин, а температура головного бродіння 284–285 К. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34750 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Vol. 10, No. 3 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
15-349.pdf | 234.66 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.