Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/16157
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKoroleva, Anna-
dc.contributor.authorHuebner, Maria-
dc.contributor.authorLukanina, Yulia-
dc.contributor.authorKhvatov, Anatoliy-
dc.contributor.authorPopov, Anatoliy-
dc.contributor.authorMonakhova, Tatiana-
dc.date.accessioned2012-12-27T08:12:03Z-
dc.date.available2012-12-27T08:12:03Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationOxo-biodegradability of polyethylene blends with starch, cellulose and synthetic additives / Anna Koroleva, Maria Huebner, Yulia Lukanina, Anatoliy Khvatov, Anatoliy Popov, Tatiana Monakhova // Chemistry & Сhemical Тechnology. – 2012. – Volume 6, number 4. – Р. 405–413. – Bibliography: 12 titles.uk_UA
dc.identifier.urihttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/16157-
dc.description.abstractPolyethylene (PE) is a pollutant packaging and mulch material. Therefore, it is necessary to raise its oxobiodegradability by additives. Oxo-biodegradation is the degradation of PE in two steps: oxidation followed by microorganisms biodegradation. In this study, starch and cellulose are compared with synthetic additives. The results reveal that starch and cellulose cannot increase oxygen absorption and oxygenation as good as synthetic additives. However, they increase water absorption and make the surface of the bulk polymer more porous. Hence, the blends with starch and cellulose can be attacked more easily by microorganisms. Показана можливість збільшення окси-біорозкладу поліетилену (ПЕ), який слугує матеріалом для пакування та забруднює довкілля після його використання, за допомогою введення в полімер різних додатків. Окси-біодеградація ПЕ здійснюється в 2 етапи: окиснення з наступною біодеградацією мікроорганізмами. Порівняно крохмаль і целюлозу (природні наповнювачі) та синтетичні додатки. Встановлено, що крохмаль і целюлоза не сприяють збільшенню поглинання кисню у порівнянні з синтетичними додатками, але підвищують поглинання води і приводять до утворення більш поруватої поверхні полімеру. Введення в ПЕ крохмалю або целюлози покращує здатність до проникнення мікроорганізмів в об‘єм матеріалу та прискорення його розкладу.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherPublishing House of Lviv Polytechnic National Universityuk_UA
dc.subjectOxo-biodegradabilityuk_UA
dc.subjectbiodegradationuk_UA
dc.subjectpolyethylene blendsuk_UA
dc.subjectsynthetic additivesuk_UA
dc.subjectstarchuk_UA
dc.subjectcelluloseuk_UA
dc.subjectокси-біорозкладuk_UA
dc.subjectбіодеградаціяuk_UA
dc.subjectполіетиленові сумішіuk_UA
dc.subjectсинтетичні додаткиuk_UA
dc.subjectкрохмальuk_UA
dc.subjectцелюлозаuk_UA
dc.titleOxo-biodegradability of polyethylene blends with starch, cellulose and synthetic additivesuk_UA
dc.title.alternativeОкси-біорозклад поліетиленових сумішей з крохмалем, целюлозою та синтетичними додаткамиuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2012. – Vol. 6, No. 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9-53-61.pdf203.33 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.