DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Koroleva, Anna | - |
dc.contributor.author | Huebner, Maria | - |
dc.contributor.author | Lukanina, Yulia | - |
dc.contributor.author | Khvatov, Anatoliy | - |
dc.contributor.author | Popov, Anatoliy | - |
dc.contributor.author | Monakhova, Tatiana | - |
dc.date.accessioned | 2012-12-27T08:12:03Z | - |
dc.date.available | 2012-12-27T08:12:03Z | - |
dc.date.issued | 2012 | - |
dc.identifier.citation | Oxo-biodegradability of polyethylene blends with starch, cellulose and synthetic additives / Anna Koroleva, Maria Huebner, Yulia Lukanina, Anatoliy Khvatov, Anatoliy Popov, Tatiana Monakhova // Chemistry & Сhemical Тechnology. – 2012. – Volume 6, number 4. – Р. 405–413. – Bibliography: 12 titles. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/16157 | - |
dc.description.abstract | Polyethylene (PE) is a pollutant packaging and mulch material. Therefore, it is necessary to raise its oxobiodegradability
by additives. Oxo-biodegradation is the
degradation of PE in two steps: oxidation followed by microorganisms biodegradation. In this study, starch and cellulose are compared with synthetic additives. The
results reveal that starch and cellulose cannot increase oxygen absorption and oxygenation as good as synthetic additives. However, they increase water absorption and make the surface of the bulk polymer more porous. Hence, the blends with starch and cellulose can be attacked more easily by microorganisms. Показана можливість збільшення окси-біорозкладу поліетилену (ПЕ), який слугує матеріалом для пакування та забруднює довкілля після його використання, за допомогою введення в полімер різних додатків. Окси-біодеградація ПЕ здійснюється в 2 етапи: окиснення з наступною біодеградацією мікроорганізмами. Порівняно крохмаль і целюлозу (природні наповнювачі) та синтетичні додатки. Встановлено, що крохмаль і целюлоза не сприяють збільшенню поглинання кисню у порівнянні з синтетичними додатками, але підвищують поглинання води і приводять до утворення більш поруватої поверхні полімеру. Введення в ПЕ крохмалю або целюлози покращує здатність до проникнення мікроорганізмів в об‘єм матеріалу та прискорення його розкладу. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Publishing House of Lviv Polytechnic National University | uk_UA |
dc.subject | Oxo-biodegradability | uk_UA |
dc.subject | biodegradation | uk_UA |
dc.subject | polyethylene blends | uk_UA |
dc.subject | synthetic additives | uk_UA |
dc.subject | starch | uk_UA |
dc.subject | cellulose | uk_UA |
dc.subject | окси-біорозклад | uk_UA |
dc.subject | біодеградація | uk_UA |
dc.subject | поліетиленові суміші | uk_UA |
dc.subject | синтетичні додатки | uk_UA |
dc.subject | крохмаль | uk_UA |
dc.subject | целюлоза | uk_UA |
dc.title | Oxo-biodegradability of polyethylene blends with starch, cellulose and synthetic additives | uk_UA |
dc.title.alternative | Окси-біорозклад поліетиленових сумішей з крохмалем, целюлозою та синтетичними додатками | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2012. – Vol. 6, No. 4
|