DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Кузьо, Н. Є. | |
dc.contributor.author | Косар, Н. С. | |
dc.contributor.author | Оприск, О. І. | |
dc.contributor.author | Kuzo, N. | |
dc.contributor.author | Kosar, N. | |
dc.contributor.author | Oprysk, O. | |
dc.date.accessioned | 2021-01-27T10:54:46Z | - |
dc.date.available | 2021-01-27T10:54:46Z | - |
dc.date.created | 2020-02-24 | |
dc.date.issued | 2020-02-24 | |
dc.identifier.citation | Кузьо Н. Є. Обґрунтування стратегічних рішень виробників кондитерських виробів на підставі дослідження ринку / Н. Є. Кузьо, Н. С. Косар, О. І. Оприск // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Проблеми економіки та управління. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2020. — № 2(6). — С. 153–164. | |
dc.identifier.uri | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/56045 | - |
dc.description.abstract | Дослідженням встановлено, що в Україні зростає попит на шоколадні плитки,
тому їх виробники повинні оновлювати цю асортиментну групу товарів. На підставі
первинної інформації визначено, що сьогодні АТ “Львівська кондитерська фабрика
“Світоч” повинно використовувати стратегію інтенсивного розвитку із пропонуванням
нових смаків шоколаду чи додатками до нього, підвищеним вмістом какао-бобів, оновленням
упакування товару та зміною його ваги залежно від сегмента ринку.
Пріоритетні напрями інновацій визначено з використанням методу аналізу ієрархій. | |
dc.description.abstract | The conducted research confirms that confectionary industry is currently one of the most
developed constituents in the Ukrainian food industry providing a great number of work places for the
related economies. The financial-economic and political crisis in Ukraine and coronavirus pandemic
have negatively influenced development of that branch of economy. However, large domestic
confectionary producers are oriented on the use of the strategies of growth, search for the directions to
intensify their competitive advantages at the market. Nevertheless, argumentation of their strategic
decisions should be grounded by the results of the market research, first on consumers’ demands, who
nowadays apply new criteria while choosing confectionary goods.
The performed analysis of the secondary marketing information proves that production of
chocolate and chocolate sweets secures considerable volume of sale for confectionary enterprises in
money terms. However, Ukraine has recently experienced a growing demand for chocolate bars.
Therefore, producers should actively update the range of products to keep the available and attract new clients.
Results of the primary marketing information, collected by using the Google Forms service,
confirm that 98 % of respondents consume chocolate. Analysis of the results of estimates on the
consumers’ attitude to chocolate, produced by the Joint stock company “Lviv Confectionary Plant
“Svitoch”, identification of their tastes and preferences, mentioned in the questionnaire, provides the
information necessary for shaping the strategy of the further broadening of the range of products by
that producer. It is determined that the preference is first given to milk chocolate, which is liked by most
of the respondents, composite chocolate with nuts or fruit filling, products in a new packaging design,
primarily gift wrapping with unusual design and nonstandard shape of chocolate.
While planning measures on improvement of marketing activities of the Joint stock company
“Lviv Confectionary Plant “Svitoch”, the confectionary producer should consider the specificity of
different segments of the market, foremost their sex and age. To identify the intended segments of the
market of chocolate bars, it is proposed to use the schemes of new products positioning considering the
current positions of the products of principal competitors. Segmentation of the market of chocolate bars
was done basing on the sex and age of intended consumers.
To specify the primary directions for introduction of innovations in the marketing commercial
policy of the Joint stock company “Lviv Confectionary Plant “Svitoch”, the analytic hierarchy process
was used. The performed calculations demonstrate that for the studied enterprise the point is to produce
chocolate bars with different taste fillings, milk and dark chocolate, chocolate with nuts of a larger size,
and chocolate bars with 75–80 % of cacao beans. | |
dc.format.extent | 153-164 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.publisher | Видавництво Львівської політехніки | |
dc.publisher | Lviv Politechnic Publishing House | |
dc.relation.ispartof | Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Проблеми економіки та управління, 2(6), 2020 | |
dc.relation.uri | https://www.inter-nauka.com/uploads/public/15823961346397.pdf | |
dc.relation.uri | https://proconsultіng.ua/ua/pressroom/rynok-kondіterskіh-іzdelіj-ukraіny-kogda-potolstenіe-v-radost | |
dc.relation.uri | https://www.inter-nauka.com/ | |
dc.relation.uri | https://pro-consultіng.ua/ua/pressroom/rynok-kondіterskіh-іzdelіjukraіny-kogda-potolstenіe-v-radost | |
dc.subject | ринок кондитерських виробів | |
dc.subject | стратегії розвитку | |
dc.subject | потреби споживачів | |
dc.subject | позиціонування шоколадних плиток | |
dc.subject | метод аналізу ієрархій | |
dc.subject | market of confectionary goods in Ukraine | |
dc.subject | strategies of development | |
dc.subject | consumers’ demands | |
dc.subject | positioning of new kinds of chocolate bars | |
dc.subject | analytic hierarchy process | |
dc.title | Обґрунтування стратегічних рішень виробників кондитерських виробів на підставі дослідження ринку | |
dc.title.alternative | Argumentation of the strategic decisions of confectionary producers basing on the market research | |
dc.type | Article | |
dc.rights.holder | © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020 | |
dc.rights.holder | © Кузьо Н. Є., Косар Н. С., Оприск О. І., 2020 | |
dc.contributor.affiliation | Національний університет “Львівська політехніка” | |
dc.contributor.affiliation | Lviv Polytechnic National University | |
dc.format.pages | 12 | |
dc.identifier.citationen | Kuzo N. Argumentation of the strategic decisions of confectionary producers basing on the market research / N. Kuzo, N. Kosar, O. Oprysk // Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Problemy ekonomiky ta upravlinnia. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — No 2(6). — P. 153–164. | |
dc.identifier.doi | doi.org/10.23939/semi2020.02.153 | |
dc.relation.references | 1. Кільніцька О. С., Кравчук Н. І., Куцмус Н. М. (2018). Ринок кондитерської продукції в Україні: тенденції та перспективи розвитку. Економіка АПК, № 11, С. 29–43. | |
dc.relation.references | 2. Трофименко О. О., Золотопер М. А. (2019). Економіко-організаційні засади розвитку підприємств кондитерського ринку в Україні. Сучасні проблеми економіки і підприємництво, Вип. 24, С. 165–171. | |
dc.relation.references | 3. Смаглюк А. А., Надточій А. О. Аналіз ринку кондитерських виробів України та перспективи його розвитку. International Scientific Journal “Internauka”. Series: “Economic Sciences”. Available at: https://www.inter-nauka.com/uploads/public/15823961346397.pdf (дата звернення 15.09.2020). | |
dc.relation.references | 4. Єрмак С. О., Плотницька В. В. (2016). Інноваційні аспекти розвитку ринку кондитерських виробів України. Бізнес Інформ, № 11, C. 398–403. | |
dc.relation.references | 5. Коляденко І. І., Кавтиш О. П. (2017). Аналіз кризових явищ на підприємствах кондитерської галузі в сучасних умовах. Сучасні проблеми економіки і підприємництво, Вип. 20, С. 203–210. | |
dc.relation.references | 6. Тараненко І. В., Яременко С. С., Радинський Е. Ю. (2014). Розробка маркетингової стратегії підприємства відповідно до результатів конкурентного аналізу. Європейський вектор економічного розвитку, № 2(17), С. 211–222. | |
dc.relation.references | 7. Ібрагімов Е. Е. (2013). Вплив споживчого капіталу на формування корпоративної системи стратегічного планування кондитерських підприємств. Маркетинг і менеджмент інновацій, № 1, С. 218–228. | |
dc.relation.references | 8. Ринок кондитерських виробів України: коли потовстіння в радість. Available at: https://proconsultіng.ua/ua/pressroom/rynok-kondіterskіh-іzdelіj-ukraіny-kogda-potolstenіe-v-radost (дата звернення 23.09.2020). | |
dc.relation.references | 9. Офіційний сайт Державної служби статистики України. Available at: https:// www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 15.08.2020). | |
dc.relation.references | 10. Саати Т. (1993). Принятие решений. Метод анализа иерархий / пер. с англ. Москва: Радио и связь, 278 с. | |
dc.relation.referencesen | 1. Kilnitska O. S., Kravchuk N. I., Kutsmus N. M. (2018). Rynok kondyterskoi produktsii v Ukraini: tendentsii ta perspektyvy rozvytku [Confectionery market in Ukraine: trends and development prospects]. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex], 11, рр. 29–43. | |
dc.relation.referencesen | 2. Trofymenko O. O., Zolotoper M. A. (2019). Ekonomiko-orhanizatsiini zasady rozvytku pidpryiemstv kondyterskoho rynku v Ukraini [Economic and organizational fundamentals of confectionery market enterprise development in Ukraine]. Suchasni problemy ekonomiky i pidpryiemnytstvo [Modern problems of economy and entrepreneurship], 24, рр. 165–171. | |
dc.relation.referencesen | 3. Smahliuk A. A., Nadtochii A. O. (2020). Analiz rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy ta perspektyvy yoho rozvytku [Analysis of the confectionery goods market in Ukraine and the perspectives of its development]. Internauka. Seriia: “Ekonomichni nauky” [Internauka. Series: “Economic Sciences”]. Retrieved from: https://www.inter-nauka.com/ uploads/public/15823961346397.pdf. | |
dc.relation.referencesen | 4. Yermak S. O., Plotnitskaya V. V. (2016). Innovatsiini aspekty rozvytku rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy [The innovation aspects of development of the confectionery market of Ukraine]. Biznes Inform [Business Inform], 11, рр. 398–403. | |
dc.relation.referencesen | 5. Koliadenko I. I., Kavtysh O. P. (2017). Analiz kryzovykh yavyshch na pidpryiemstvakh kondyterskoi haluzi v suchasnykh umovakh [Analysis of crisis phenomena in the confectionery industry in modern conditions]. Suchasni problemy ekonomiky i pidpryiemnytstvo [Modern problems of economy and entrepreneurship], 20, рр. 203–210. | |
dc.relation.referencesen | 6. Taranenko I. V., Yaremenko S. S., Radynskyi E. Yu. (2014). Rozrobka marketynhovoi stratehii pidpryiemstva vidpovidno do rezultativ konkurentnoho analizu [Development of marketing strategy of the enterprise in accordance with the results of competitive analysis]. Yevropeiskyi vektor ekonomichnoho rozvytku [European vector of economic development], 2(17), рр. 211–222. | |
dc.relation.referencesen | 7. Ibragimov E. E. (2013). Vplyv spozhyvchoho kapitalu na formuvannia korporatyvnoi systemy stratehichnoho planuvannia kondyterskykh pidpryiemstv [The influence of consumer capital to the formation corporate strategic planning system of confectionery enterprises. Marketynh i menedzhment innovatsii [Marketing and management of innovations], 1, рр. 218–228. | |
dc.relation.referencesen | 8. Rynok kondyterskykh vyrobiv Ukrainy: koly potovstinnia v radist [The confectionery market of Ukraine: when the thickening into joy]. Retrieved from: https://pro-consultіng.ua/ua/pressroom/rynok-kondіterskіh-іzdelіjukraіny-kogda-potolstenіe-v-radost. | |
dc.relation.referencesen | 9. Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from: https:// www.ukrstat.gov.ua. | |
dc.relation.referencesen | 10. Saaty T. (1993). Prinyatiye resheniy. Metod analiza iyerarkhiy [Making decisions. Hierarchy analysis method]. Moskva: Radio i svyaz. | |
dc.subject.jel | M31 | |
dc.subject.jel | L60 | |
dc.citation.journalTitle | Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Проблеми економіки та управління | |
dc.citation.issue | 2(6) | |
dc.citation.spage | 153 | |
dc.citation.epage | 164 | |
dc.coverage.placename | Львів | |
dc.coverage.placename | Lviv | |
dc.subject.udc | 339.138 | |
dc.subject.udc | 664.68 | |
Appears in Collections: | Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Проблеми економіки та управління. – 2020. – № 2 (6)
|