https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/55773
Title: | DFT Theoretical Study of Some Thiosemicarbazide Derivatives with Copper |
Other Titles: | Теоретичні дослідження деяких похідних тіосемікарбазиду з міддю з використанням теорії функціонала густини |
Authors: | Attar, Tarik Messaoudi, Boulanouar Benhadria, Naceur |
Affiliation: | Superior School of Applied Sciences University of Abou Bekr Belkaid |
Bibliographic description (Ukraine): | Attar T. DFT Theoretical Study of Some Thiosemicarbazide Derivatives with Copper / Tarik Attar, Boulanouar Messaoudi, Naceur Benhadria // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 1. — P. 20–25. |
Bibliographic description (International): | Attar T. DFT Theoretical Study of Some Thiosemicarbazide Derivatives with Copper / Tarik Attar, Boulanouar Messaoudi, Naceur Benhadria // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 1. — P. 20–25. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 1 (14), 2020 |
Issue: | 1 |
Issue Date: | 24-Jan-2020 |
Publisher: | Видавництво Львівської політехніки Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Львів Lviv |
DOI: | doi.org/10.23939/chcht14.01.020 |
Keywords: | тіосемікарбазид межа виявлення селективність індекси Фукуї теорія функціонала густини thiosemicarbazide detection limit selectivity Fukui indices DFT calculations |
Number of pages: | 6 |
Page range: | 20-25 |
Start page: | 20 |
End page: | 25 |
Abstract: | Проведені теоретичні дослідження виявлення
слідів міді у водному розчині з використанням двох похідних
тіосемікарбазидів як лігандів: 4-етил-3-тіосемікарбазиду і
тіосемікарбазиду. Експериментальні дослідження проведені за
допомогою адсорбційної інверсійної вольтамперометрії.
Квантово-хімічні розрахунки виконані на базі 6-31G(d) у
поєднанні з методом апроксимації локальної спінової щільності
та реалізовані в пакеті програм Gaussian 09. Доведено наявність
значної залежності між сумарною енергією комплексів міді та
межею виявлення: чим стабільніший комплекс, тим нижча
межа виявлення. Отримані результати добре узгоджуються з
експериментальними висновками. A theoretical study of the detection limit concept of copper traces in aqueous solution by using two thiosemicarbazides derivatives as ligands: 4-ethyl-3- thiosemicarbazide and thiosemicarbazide has been thoroughly investigated. The study was carried out experimentally by adsorptive stripping voltammetry. The quantum chemistry calculations, carried out at the 6-31G(d) basis set in conjunction with local spin density approximation method (LSDA), implemented in Gaussian 09 program package, show the existence of a very strong relationship between the total energy of copper complexes and the detection limit; thus, the more stable complex has the lower detection limit value. The obtained results are in a good agreement with the experimental findings. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/55773 |
Copyright owner: | © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020 © Attar T., Massaoudi B., Benhadria N., 2020 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.1155/2016/5464373 https://doi.org/10.13171/mjc.2.6.2014.22.02.30 https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.07.022 https://doi.org/10.1016/j.bios.2011.11.012 https://doi.org/10.23939/chcht12.02.147 https://doi.org/10.1002/elan.201200302 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.085 https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.10.009 https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2012.11.038 https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.07.023 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.043 https://doi.org/10.5012/jkcs.2013.57.5.568 https://doi.org/10.1016/S0040-4020(02)00410-6 https://doi.org/10.1002/jcc.540110404 https://doi.org/10.1021/j100060a018 https://doi.org/10.1021/ja983494x https://doi.org/10.1021/cr990029p https://doi.org/10.1063/1.436185 https://doi.org/10.1103/PhysRev.140.A1133 https://doi.org/10.1016/S0031-8914(34)90011-2 https://doi.org/10.1016/j.theochem.2008.06.022 https://doi.org/10.1021/jp0302865 https://doi.org/10.1021/ja00326a036 https://doi.org/10.1021/ja00279a008 https://doi.org/10.1016/0009-2614(96)00469-1 https://doi.org/10.1021/ja983394r https://doi.org/10.23939/chcht12.01.001 |
References (Ukraine): | [1] Bhattacharya P., Misra S., Hussain M.: Scientifica, 2016, 2016, 1. https://doi.org/10.1155/2016/5464373 [2] Attar T., Harek Y., Larabi L.: Mediterr. J. Chem., 2014, 2, 691. https://doi.org/10.13171/mjc.2.6.2014.22.02.30 [3] Mojtaba H., Ahmad R., Mohammad Y.: Sens. Actuator. B, 2011, 160, 121. https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.07.022 [4] Xing X., Liu S., Yu J. et al.: Biosens. Bioelectron., 2012, 31, 277. https://doi.org/10.1016/j.bios.2011.11.012 [5] Farghaly O., Abdel-Hameed R., Abu-Nawwas A.: Int. J. Electrochem. Sci., 2014, 9, 3287. [6] Abu-Shandi K.: Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 147. https://doi.org/10.23939/chcht12.02.147 [7] Yue W., Bange A., Riehl B. et al.: Electroanalysis, 2012, 24, 1909. https://doi.org/10.1002/elan.201200302 [8] Yardım Y., Gülcan M., Sentürk Z.: Food Chem., 2013, 141, 1821. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.085 [9] Idris A., Mabuba N., Arotiba O.:J. Electroanal. Chem., 2015, 758, 7. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.10.009 [10] Ardila J., Oliveira G., Medeiros R. et al.:J. Electroanal. Chem., 2013, 690, 32. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2012.11.038 [11] Illuminati S., Annibaldi A., Truzzi C. et al.:J. Electroanal. Chem., 2015, 755, 182. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.07.023 [12] Abbasi S., Khani H., Tabaraki R.: Food Chem., 2010, 123, 507. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.043 [13] Attar T., Harek Y., Larabi L.:J. Korean. Chem. Soc., 2013, 57, 568. https://doi.org/10.5012/jkcs.2013.57.5.568 [14] Frisch M., Trucks G., Schlegel H. et al.: Gaussian 09, Revision A.02, Gaussian Inc Wallingford CT, 2009, 34. [15] Domingo L., Aurell M., Perez P. et al.: Tetrahedron, 2002, 58, 4417. https://doi.org/10.1016/S0040-4020(02)00410-6 [16] Besler B., Merz K., Kollman P.:J. Comput. Chem., 1990, 11, 431. https://doi.org/10.1002/jcc.540110404 [17] Sen K., Jorgenson C. (Eds.): Electronegativity, Structure and Bonding, Vol. 66, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, London, Paris, Tokyo 1987. [18] Pal S., RoyR., Chandra R.:J. Phys. Chem., 1994, 98, 2314. https://doi.org/10.1021/j100060a018 [19] Parr R., von Szentpaly L., Liu S.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 1922. https://doi.org/10.1021/ja983494x [20] Geerlings P., De Proft F., Langenaeker W.: Chem. Rev., 2003, 103, 1793. https://doi.org/10.1021/cr990029p [21] Parr R., DonnellyR., Levy M. et al.:J. Chem. Phys., 1978, 68, 3801. https://doi.org/10.1063/1.436185 [22] Kohn W., Sham L.:J. Phys. Rev. A, 1965, 140, 1133. https://doi.org/10.1103/PhysRev.140.A1133 [23] Parr R.G., Pearson R.G.:J. Am. Chem. Soc., 1983, 105, 7512. DOI: 10.1021/ja00364a005 [24] Koopmans T.: Physica, 1933, 1, 104. https://doi.org/10.1016/S0031-8914(34)90011-2 [25]Jaramillo P., Domingo L., Chamorro E. et al.:J. Mol. Struct. Theochem., 2008, 865, 68. https://doi.org/10.1016/j.theochem.2008.06.022 [26] Contreras R., Andres J., Safont V. et al.:J. Phys. Chem. A., 2003, 107, 5588. https://doi.org/10.1021/jp0302865 [27] Parr R., Yang W.:J. Am. Chem. Soc., 1984, 106, 4049. https://doi.org/10.1021/ja00326a036 [28] Yang W., Mortier W.:J. Am. Chem. Soc., 1986, 108, 5708. https://doi.org/10.1021/ja00279a008 [29] De Proft F., Martin J., Geerlings P.: Chem. Phys. Lett., 1996, 256, 400. https://doi.org/10.1016/0009-2614(96)00469-1 [30] Nguyen L., Ngoc L., De Proft F. et al.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 5992. https://doi.org/10.1021/ja983394r [31] Rakitskaya T., Truba A., Radchenko E. et al.: Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 1. https://doi.org/10.23939/chcht12.01.001 |
References (International): | [1] Bhattacharya P., Misra S., Hussain M., Scientifica, 2016, 2016, 1. https://doi.org/10.1155/2016/5464373 [2] Attar T., Harek Y., Larabi L., Mediterr. J. Chem., 2014, 2, 691. https://doi.org/10.13171/mjc.2.6.2014.22.02.30 [3] Mojtaba H., Ahmad R., Mohammad Y., Sens. Actuator. B, 2011, 160, 121. https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.07.022 [4] Xing X., Liu S., Yu J. et al., Biosens. Bioelectron., 2012, 31, 277. https://doi.org/10.1016/j.bios.2011.11.012 [5] Farghaly O., Abdel-Hameed R., Abu-Nawwas A., Int. J. Electrochem. Sci., 2014, 9, 3287. [6] Abu-Shandi K., Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 147. https://doi.org/10.23939/chcht12.02.147 [7] Yue W., Bange A., Riehl B. et al., Electroanalysis, 2012, 24, 1909. https://doi.org/10.1002/elan.201200302 [8] Yardım Y., Gülcan M., Sentürk Z., Food Chem., 2013, 141, 1821. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.085 [9] Idris A., Mabuba N., Arotiba O.:J. Electroanal. Chem., 2015, 758, 7. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.10.009 [10] Ardila J., Oliveira G., Medeiros R. et al.:J. Electroanal. Chem., 2013, 690, 32. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2012.11.038 [11] Illuminati S., Annibaldi A., Truzzi C. et al.:J. Electroanal. Chem., 2015, 755, 182. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.07.023 [12] Abbasi S., Khani H., Tabaraki R., Food Chem., 2010, 123, 507. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.043 [13] Attar T., Harek Y., Larabi L.:J. Korean. Chem. Soc., 2013, 57, 568. https://doi.org/10.5012/jkcs.2013.57.5.568 [14] Frisch M., Trucks G., Schlegel H. et al., Gaussian 09, Revision A.02, Gaussian Inc Wallingford CT, 2009, 34. [15] Domingo L., Aurell M., Perez P. et al., Tetrahedron, 2002, 58, 4417. https://doi.org/10.1016/S0040-4020(02)00410-6 [16] Besler B., Merz K., Kollman P.:J. Comput. Chem., 1990, 11, 431. https://doi.org/10.1002/jcc.540110404 [17] Sen K., Jorgenson C. (Eds.): Electronegativity, Structure and Bonding, Vol. 66, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, London, Paris, Tokyo 1987. [18] Pal S., RoyR., Chandra R.:J. Phys. Chem., 1994, 98, 2314. https://doi.org/10.1021/j100060a018 [19] Parr R., von Szentpaly L., Liu S.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 1922. https://doi.org/10.1021/ja983494x [20] Geerlings P., De Proft F., Langenaeker W., Chem. Rev., 2003, 103, 1793. https://doi.org/10.1021/cr990029p [21] Parr R., DonnellyR., Levy M. et al.:J. Chem. Phys., 1978, 68, 3801. https://doi.org/10.1063/1.436185 [22] Kohn W., Sham L.:J. Phys. Rev. A, 1965, 140, 1133. https://doi.org/10.1103/PhysRev.140.A1133 [23] Parr R.G., Pearson R.G.:J. Am. Chem. Soc., 1983, 105, 7512. DOI: 10.1021/ja00364a005 [24] Koopmans T., Physica, 1933, 1, 104. https://doi.org/10.1016/S0031-8914(34)90011-2 [25]Jaramillo P., Domingo L., Chamorro E. et al.:J. Mol. Struct. Theochem., 2008, 865, 68. https://doi.org/10.1016/j.theochem.2008.06.022 [26] Contreras R., Andres J., Safont V. et al.:J. Phys. Chem. A., 2003, 107, 5588. https://doi.org/10.1021/jp0302865 [27] Parr R., Yang W.:J. Am. Chem. Soc., 1984, 106, 4049. https://doi.org/10.1021/ja00326a036 [28] Yang W., Mortier W.:J. Am. Chem. Soc., 1986, 108, 5708. https://doi.org/10.1021/ja00279a008 [29] De Proft F., Martin J., Geerlings P., Chem. Phys. Lett., 1996, 256, 400. https://doi.org/10.1016/0009-2614(96)00469-1 [30] Nguyen L., Ngoc L., De Proft F. et al.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 5992. https://doi.org/10.1021/ja983394r [31] Rakitskaya T., Truba A., Radchenko E. et al., Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 1. https://doi.org/10.23939/chcht12.01.001 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2020. – Vol. 14, No. 1 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2020v14n1_Attar_T-DFT_Theoretical_Study_of_Some_20-25.pdf | 569.83 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2020v14n1_Attar_T-DFT_Theoretical_Study_of_Some_20-25__COVER.png | 540.37 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.