Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/43624
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШинкарук, О. Ю.
dc.contributor.authorКухтин, Микола Дмитрович
dc.contributor.authorВічко, О. І.
dc.contributor.authorШвед, О. В.
dc.contributor.authorМарінцова, Н. Г.
dc.contributor.authorShynkaruk, O.
dc.contributor.authorKukhtyn, M.
dc.contributor.authorVichko, O.
dc.contributor.authorShved, O.
dc.contributor.authorMarintsova, N.
dc.date.accessioned2019-01-21T14:36:25Z-
dc.date.available2019-01-21T14:36:25Z-
dc.date.created2018-02-26
dc.date.issued2018-02-26
dc.identifier.citationХарактеристика мийного засобу “ензимий” за здатністю руйнування мікробних біоплівок / О. Ю. Шинкарук, М. Д. Кухтин, О. І. Вічко, О. В. Швед, Н. Г. Марінцова // Вісник національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — № 886. — С. 158–164. — (Технологія бродіння, біотехнологія та фармація).
dc.identifier.urihttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/43624-
dc.description.abstractНаведено результати досліджень впливу різних концентрацій робочих розчинів ензимного засобу “Ензимий” на мікробні біоплівки Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa та Bacillus cereus. Проведені дослідження вказують на те, що найопти- мальніша дія засобу на біоплівки проявляється за концентрації 0,01%, при цьому із підвищенням температури розчинів засобу “Ензимий” до 60 °С та експозиції 60 хв відбувається збільшення його ефективності щодо руйнування бактерій у біоплівках.
dc.description.abstractThe article contains the results of the research on the influences of different concentrations of working solutions of the enzyme product “Enzymnyi” on microbial biofilms Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Bacillus cereus. Research showed that the optimal effect of the detersive on the biofilm is visible with a concentration of 0.01%, аt the same time, with the increasing of the temperature of the “Enzymnyi” detergent to 60 °С and the exposition of 60 minutes there is the increasing of its effectiveness in terms of the bacteria disruption in biofilms.
dc.format.extent158-164
dc.language.isouk
dc.publisherВидавництво Львівської політехніки
dc.relation.ispartofВісник національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування, 886, 2018
dc.subjectмікробні біоплівки
dc.subjectензими
dc.subjectдеградація
dc.subjectоптична щільність
dc.subjectStaphylococcus aureus
dc.subjectPseudomonas aeruginosa
dc.subjectBacillus cereus
dc.subjectmicrobial biofilms
dc.subjectenzymes
dc.subjectdegradation
dc.subjectoptical density
dc.subjectStaphylococcus aureus
dc.subjectPseudomonas aeruginosa
dc.subjectBacillus cereus
dc.titleХарактеристика мийного засобу “ензимий” за здатністю руйнування мікробних біоплівок
dc.title.alternativeCharacterization of the “enzymnyi” detergent acco ding to ability of microbial biofilms disruption
dc.typeArticle
dc.rights.holder© Національний університет “Львівська політехніка”, 2018
dc.rights.holder© Шинкарук О. Ю., Кухтин М. Д., Вічко О. І., Швед О. В., Марінцова Н. Є., 2018
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, кафедра харчової біотехнології і хімії
dc.contributor.affiliationНаціональний університет “Львівська політехніка”, кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології
dc.format.pages7
dc.identifier.citationenCharacterization of the “enzymnyi” detergent acco ding to ability of microbial biofilms disruption / O. Shynkaruk, M. Kukhtyn, O. Vichko, O. Shved, N. Marintsova // Visnyk natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia. — Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — No 886. — P. 158–164. — (Tekhnolohiia brodinnia, biotekhnolohiia ta farmatsiia).
dc.relation.references1. Дегтерев Г. П. Качество молока в зависимости от санитарного состояния доильного оборудования / Г. П. Дегтерев // Молочная промышленность. − 2000. − № 5. − С. 23−26.
dc.relation.references2. Кухтин М. Д. Формування мікробних біоплівок на поверхнях різних матеріалів мікроорганізмами, 164 які виділені з технологічного устаткування / М. Д. Кухтин, Ю. Б. Перкій, Н. В. Крушельнецька // Ветеринарна біотехнологія. − Ніжин: ПП Лисенко М. М., 2013. − № 22. − С. 292−297.
dc.relation.references3. Yung-Hua Li. Xiaolin Tian. Quorum Sensing and Bacterial Social Interactions in Biofilms // Sensors. – 2012. – N 12. – P. 19–38.
dc.relation.references4. Davey M. E. Microbial biofilms: from ecology to molecular genetics [Теxt] / M. E. Davey, G. O. O’Tool // Microbiol. Mol. Biol. Rev. – 2000. – 64, N 9. – P. 847–867.
dc.relation.references5. Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them / M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2017. – Vol. 5/11. – P. 26–33.
dc.relation.references6. The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment / M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk // “EUREKA: Life Sciences”. – 2017. – Vol. 5. – P. 11–17.
dc.relation.references7. Involvement of a pasteurizer in the contamination of milk by Bacillus cereus in a commercial dairy plant / B. Svensson, A. Eneroth, J. Brendehaug, G. Molin, A. Christiansson // J. Dairy Res. – 2000. – Vol. 67. – P. 455–460.
dc.relation.references8. Quantitative analysis of survival of Staphylococcus aureus or Listeria innocua on two types of surfaces: Polypropylene and stainless steel in contact with three different dairy products / N. Oulahal, W. Brice, A. Martial, P. Degraeve // Food Cont. – 2008. – Vol. 19. – P. 78–185.
dc.relation.references9. Alginate overproduction affects Pseudomonas aeruginosa biofilm structure and function / M. Hentzer, G. M. Teitzel, G. J. Balzer, A. Heydorn, S. Molin, M. Givskov and M. R. Parsek // J. Bacteriol. – 2001. – Vol. 183 (18). – P. 5395–5401.
dc.relation.references10. Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry / Yannick Lequette, Gauthier Boels, Martine Clarisse, Christine Faille // Biofouling. – 2010. – Vol. 26, N 4. – Р. 421−431.
dc.relation.referencesen1. Dehterev H. P. Kachestvo moloka v zavisimosti ot sanitarnoho sostoianiia doilnoho oborudovaniia, H. P. Dehterev, Molochnaia promyshlennost. − 2000. − No 5. − P. 23−26.
dc.relation.referencesen2. Kukhtyn M. D. Formuvannia mikrobnykh bioplivok na poverkhniakh riznykh materialiv mikroorhanizmamy, 164 yaki vydileni z tekhnolohichnoho ustatkuvannia, M. D. Kukhtyn, Yu. B. Perkii, N. V. Krushelnetska, Veterynarna biotekhnolohiia. − Nizhyn: PP Lysenko M. M., 2013. − No 22. − P. 292−297.
dc.relation.referencesen3. Yung-Hua Li. Xiaolin Tian. Quorum Sensing and Bacterial Social Interactions in Biofilms, Sensors, 2012, N 12, P. 19–38.
dc.relation.referencesen4. Davey M. E. Microbial biofilms: from ecology to molecular genetics [Text], M. E. Davey, G. O. O’Tool, Microbiol. Mol. Biol. Rev, 2000, 64, N 9, P. 847–867.
dc.relation.referencesen5. Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them, M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk, Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2017, Vol. 5/11, P. 26–33.
dc.relation.referencesen6. The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment, M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk, "EUREKA: Life Sciences", 2017, Vol. 5, P. 11–17.
dc.relation.referencesen7. Involvement of a pasteurizer in the contamination of milk by Bacillus cereus in a commercial dairy plant, B. Svensson, A. Eneroth, J. Brendehaug, G. Molin, A. Christiansson, J. Dairy Res, 2000, Vol. 67, P. 455–460.
dc.relation.referencesen8. Quantitative analysis of survival of Staphylococcus aureus or Listeria innocua on two types of surfaces: Polypropylene and stainless steel in contact with three different dairy products, N. Oulahal, W. Brice, A. Martial, P. Degraeve, Food Cont, 2008, Vol. 19, P. 78–185.
dc.relation.referencesen9. Alginate overproduction affects Pseudomonas aeruginosa biofilm structure and function, M. Hentzer, G. M. Teitzel, G. J. Balzer, A. Heydorn, S. Molin, M. Givskov and M. R. Parsek, J. Bacteriol, 2001, Vol. 183 (18), P. 5395–5401.
dc.relation.referencesen10. Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry, Yannick Lequette, Gauthier Boels, Martine Clarisse, Christine Faille, Biofouling, 2010, Vol. 26, N 4, R. 421−431.
dc.citation.journalTitleВісник національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування
dc.citation.issue886
dc.citation.spage158
dc.citation.epage164
dc.coverage.placenameЛьвів
dc.subject.udc637.1
dc.subject.udc614.31
Appears in Collections:Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2018. – № 886

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018n886_Shynkaruk_O-Characterization_of_the_158-164.pdf807.74 kBAdobe PDFView/Open
2018n886_Shynkaruk_O-Characterization_of_the_158-164__COVER.png377.33 kBimage/pngView/Open
Show simple item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.