https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/42109
Title: | Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch |
Other Titles: | Зв’язування ароматоутворюючих речовин кріо- та термотропними драглями желатини і крохмалю |
Authors: | Lashko, Nataliya Derevianko, Nataliya Dudarieva, Galina |
Affiliation: | National University of Zaporozhya Khortitska National Academy of Education and Rehabilitation |
Bibliographic description (Ukraine): | Lashko N. Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch / Nataliya Lashko, Nataliya Derevianko, Galina Dudarieva // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2017. — Vol 11. — No 4. — P. 480–486. |
Bibliographic description (International): | Lashko N. Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch / Nataliya Lashko, Nataliya Derevianko, Galina Dudarieva // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2017. — Vol 11. — No 4. — P. 480–486. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 4 (11), 2017 |
Issue: | 4 |
Volume: | 11 |
Issue Date: | 20-Jan-2017 |
Publisher: | Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Lviv |
Keywords: | тимол желатина крохмаль гідрофоб- ність гідрофільність кут змочування сорбція десорбція thymol gelatin starch hydrophobicity hydrophilicity angle of wetting persorption desorption |
Number of pages: | 7 |
Page range: | 480-486 |
Start page: | 480 |
End page: | 486 |
Abstract: | Вивчені закономірності зв’язування аро-
матоутворюючих речовин кріо- та термотропними драглями
желатини і крохмалю. Експериментально підтверджено вплив
гідрофобної поверхні досліджуваних драглів на їх здатність
сорбувати тимол із водних розчинів. Встановлено зменшення
сорбції тимолу кріотропними драглями порівняно з термо-
тропними. Експериментально підтверджено, що технологічно
найбільш перспективним для створення ароматизаторів на
основі гідрофобних ароматичних речовин є термотропні
драглі желатини з високою гідрофобністю. The regularities of binding substances of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch were studied. The influence of the surface of hydrophobic jelly on their ability to absorb aqueous solutions of thymol was experimentally confirmed. The reduction of sorption by thymol cryotropic jellies versus the thermotropic one was established. Experimentally it was confirmed that the most promising technology to create flavors from aromatic hydrophobic substances are thermotropic jellies y of gelatin with high hydrophobicity. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/42109 |
Copyright owner: | © Національний університет „Львівська політехніка“, 2017 © Lashko N., Derevianko N., Dudarieva G., 2017 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.1134/S0003683806030203 https://doi.org/10.1134/S0003683809020124 https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75554-7 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15718.x https://doi.org/10.1134/S0003683816020113 https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.10.026 |
References (Ukraine): | [1] Andrienko V.: Pishhevaya Prom., 2001, 10, 63. [2] Golovnya R., Misharina T.: Izvest. Akad. Nauk. Seriya Khim.,1998, 2, 310. [3] Krikunova N., TereninaM., Ruchkina E., Misharina T.: Appl. Biochem. Microbiol., 2006, 42, 379.https://doi.org/10.1134/S0003683806030203 [4]Misharina T., Mukhutdinova S., Zharikova G. et al.: Appl. Biochem. Microbiol., 2009, 45, 207.https://doi.org/10.1134/S0003683809020124 [5] TereninaM., Misharina T.: Appl. Biochem. Microbiol., 2005,41, 463. [6] Fares K., Landy P., Guilard R., Voilley A.: J. Dairy Sci., 1998,81, 82. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75554-7 [7]Miller K., Upadhyaya S., Krochta J.: J. Food Sci.,1998, 63, 244.https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15718.x [8]Misharina T., TereninaM., Krikunova N., Medvedeva I.: Appl. Biochem. Microbiol., 2016, 52, 226.https://doi.org/10.1134/S0003683816020113 [9] Lashko N., Krasna T.: Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2015, 2, 218. [10] Lashko N. Egorova Yu.: Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2013, 1,129. [11] Savary G., Hucher N., Petibon O., Grisel M.: Food Hydrocolloids, 2014, 37, 1.https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.10.026 [12] Samavati V., Emam-Djomeh Z., Mehdinia A., Mohammadifar M.: Iran. J. Chem. Chem. Eng., 2012, 31, 85. [13]Morrison S.: The chemical physics of a solid surface, Mir, Moskva 1980. [14] Korenman I.: Fotometricheskiy Analiz. Metody Opredeleniya Organicheskikh Soedineniy. Khimiya, Moskva 1975. |
References (International): | [1] Andrienko V., Pishhevaya Prom., 2001, 10, 63. [2] Golovnya R., Misharina T., Izvest. Akad. Nauk. Seriya Khim.,1998, 2, 310. [3] Krikunova N., TereninaM., Ruchkina E., Misharina T., Appl. Biochem. Microbiol., 2006, 42, 379.https://doi.org/10.1134/S0003683806030203 [4]Misharina T., Mukhutdinova S., Zharikova G. et al., Appl. Biochem. Microbiol., 2009, 45, 207.https://doi.org/10.1134/S0003683809020124 [5] TereninaM., Misharina T., Appl. Biochem. Microbiol., 2005,41, 463. [6] Fares K., Landy P., Guilard R., Voilley A., J. Dairy Sci., 1998,81, 82. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75554-7 [7]Miller K., Upadhyaya S., Krochta J., J. Food Sci.,1998, 63, 244.https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15718.x [8]Misharina T., TereninaM., Krikunova N., Medvedeva I., Appl. Biochem. Microbiol., 2016, 52, 226.https://doi.org/10.1134/S0003683816020113 [9] Lashko N., Krasna T., Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2015, 2, 218. [10] Lashko N. Egorova Yu., Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2013, 1,129. [11] Savary G., Hucher N., Petibon O., Grisel M., Food Hydrocolloids, 2014, 37, 1.https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.10.026 [12] Samavati V., Emam-Djomeh Z., Mehdinia A., Mohammadifar M., Iran. J. Chem. Chem. Eng., 2012, 31, 85. [13]Morrison S., The chemical physics of a solid surface, Mir, Moskva 1980. [14] Korenman I., Fotometricheskiy Analiz. Metody Opredeleniya Organicheskikh Soedineniy. Khimiya, Moskva 1975. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2017. – Vol. 11, No. 4 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2017v11n4_Lashko_N-Binding_of_aromaforming_480-486.pdf | 340.89 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2017v11n4_Lashko_N-Binding_of_aromaforming_480-486__COVER.png | 521.68 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.