Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/42109
Title: Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch
Other Titles: Зв’язування ароматоутворюючих речовин кріо- та термотропними драглями желатини і крохмалю
Authors: Lashko, Nataliya
Derevianko, Nataliya
Dudarieva, Galina
Affiliation: National University of Zaporozhya
Khortitska National Academy of Education and Rehabilitation
Bibliographic description (Ukraine): Lashko N. Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch / Nataliya Lashko, Nataliya Derevianko, Galina Dudarieva // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2017. — Vol 11. — No 4. — P. 480–486.
Bibliographic description (International): Lashko N. Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch / Nataliya Lashko, Nataliya Derevianko, Galina Dudarieva // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2017. — Vol 11. — No 4. — P. 480–486.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 4 (11), 2017
Issue: 4
Volume: 11
Issue Date: 20-Jan-2017
Publisher: Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Lviv
Keywords: тимол
желатина
крохмаль
гідрофоб- ність
гідрофільність
кут змочування
сорбція
десорбція
thymol
gelatin
starch
hydrophobicity
hydrophilicity
angle of wetting
persorption
desorption
Number of pages: 7
Page range: 480-486
Start page: 480
End page: 486
Abstract: Вивчені закономірності зв’язування аро- матоутворюючих речовин кріо- та термотропними драглями желатини і крохмалю. Експериментально підтверджено вплив гідрофобної поверхні досліджуваних драглів на їх здатність сорбувати тимол із водних розчинів. Встановлено зменшення сорбції тимолу кріотропними драглями порівняно з термо- тропними. Експериментально підтверджено, що технологічно найбільш перспективним для створення ароматизаторів на основі гідрофобних ароматичних речовин є термотропні драглі желатини з високою гідрофобністю.
The regularities of binding substances of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch were studied. The influence of the surface of hydrophobic jelly on their ability to absorb aqueous solutions of thymol was experimentally confirmed. The reduction of sorption by thymol cryotropic jellies versus the thermotropic one was established. Experimentally it was confirmed that the most promising technology to create flavors from aromatic hydrophobic substances are thermotropic jellies y of gelatin with high hydrophobicity.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/42109
Copyright owner: © Національний університет „Львівська політехніка“, 2017
© Lashko N., Derevianko N., Dudarieva G., 2017
URL for reference material: https://doi.org/10.1134/S0003683806030203
https://doi.org/10.1134/S0003683809020124
https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75554-7
https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15718.x
https://doi.org/10.1134/S0003683816020113
https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.10.026
References (Ukraine): [1] Andrienko V.: Pishhevaya Prom., 2001, 10, 63.
[2] Golovnya R., Misharina T.: Izvest. Akad. Nauk. Seriya Khim.,1998, 2, 310.
[3] Krikunova N., TereninaM., Ruchkina E., Misharina T.: Appl. Biochem. Microbiol., 2006, 42, 379.https://doi.org/10.1134/S0003683806030203
[4]Misharina T., Mukhutdinova S., Zharikova G. et al.: Appl. Biochem. Microbiol., 2009, 45, 207.https://doi.org/10.1134/S0003683809020124
[5] TereninaM., Misharina T.: Appl. Biochem. Microbiol., 2005,41, 463.
[6] Fares K., Landy P., Guilard R., Voilley A.: J. Dairy Sci., 1998,81, 82. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75554-7
[7]Miller K., Upadhyaya S., Krochta J.: J. Food Sci.,1998, 63, 244.https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15718.x
[8]Misharina T., TereninaM., Krikunova N., Medvedeva I.: Appl. Biochem. Microbiol., 2016, 52, 226.https://doi.org/10.1134/S0003683816020113
[9] Lashko N., Krasna T.: Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2015, 2, 218.
[10] Lashko N. Egorova Yu.: Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2013, 1,129.
[11] Savary G., Hucher N., Petibon O., Grisel M.: Food Hydrocolloids, 2014, 37, 1.https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.10.026
[12] Samavati V., Emam-Djomeh Z., Mehdinia A., Mohammadifar M.: Iran. J. Chem. Chem. Eng., 2012, 31, 85.
[13]Morrison S.: The chemical physics of a solid surface, Mir, Moskva 1980.
[14] Korenman I.: Fotometricheskiy Analiz. Metody Opredeleniya Organicheskikh Soedineniy. Khimiya, Moskva 1975.
References (International): [1] Andrienko V., Pishhevaya Prom., 2001, 10, 63.
[2] Golovnya R., Misharina T., Izvest. Akad. Nauk. Seriya Khim.,1998, 2, 310.
[3] Krikunova N., TereninaM., Ruchkina E., Misharina T., Appl. Biochem. Microbiol., 2006, 42, 379.https://doi.org/10.1134/S0003683806030203
[4]Misharina T., Mukhutdinova S., Zharikova G. et al., Appl. Biochem. Microbiol., 2009, 45, 207.https://doi.org/10.1134/S0003683809020124
[5] TereninaM., Misharina T., Appl. Biochem. Microbiol., 2005,41, 463.
[6] Fares K., Landy P., Guilard R., Voilley A., J. Dairy Sci., 1998,81, 82. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75554-7
[7]Miller K., Upadhyaya S., Krochta J., J. Food Sci.,1998, 63, 244.https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15718.x
[8]Misharina T., TereninaM., Krikunova N., Medvedeva I., Appl. Biochem. Microbiol., 2016, 52, 226.https://doi.org/10.1134/S0003683816020113
[9] Lashko N., Krasna T., Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2015, 2, 218.
[10] Lashko N. Egorova Yu., Visnyk Zapor. Nats. Univ., 2013, 1,129.
[11] Savary G., Hucher N., Petibon O., Grisel M., Food Hydrocolloids, 2014, 37, 1.https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.10.026
[12] Samavati V., Emam-Djomeh Z., Mehdinia A., Mohammadifar M., Iran. J. Chem. Chem. Eng., 2012, 31, 85.
[13]Morrison S., The chemical physics of a solid surface, Mir, Moskva 1980.
[14] Korenman I., Fotometricheskiy Analiz. Metody Opredeleniya Organicheskikh Soedineniy. Khimiya, Moskva 1975.
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2017. – Vol. 11, No. 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2017v11n4_Lashko_N-Binding_of_aromaforming_480-486.pdf340.89 kBAdobe PDFView/Open
2017v11n4_Lashko_N-Binding_of_aromaforming_480-486__COVER.png521.68 kBimage/pngView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.