Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/40651
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКіндзера, Д. П.
dc.contributor.authorАтаманюк, В. М.
dc.contributor.authorЦюра, Н. Я.
dc.contributor.authorКістечко, М. В.
dc.contributor.authorKindzera, D. P.
dc.contributor.authorAtamanyuk, V. M.
dc.contributor.authorTsiura, N. Ya.
dc.contributor.authorKistechko, M. V.
dc.date.accessioned2018-04-13T11:28:20Z-
dc.date.available2018-04-13T11:28:20Z-
dc.date.created2017-03-28
dc.date.issued2017-03-28
dc.identifier.citationThe investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process / D. P. Kindzera, V. M. Atamanyuk, N. Ya. Tsiura, M. V. Kistechko // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. — № 868. — С. 261–266.
dc.identifier.urihttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/40651-
dc.description.abstractНаведені результати експериментальних досліджень сушіння подрібнених стебел топінамбура, які можуть бути використані як сировинний матеріал для виробництва екстрактів. Для зниження енерговитрат, запропоновано спосіб фільтраційного сушіння. Проведено вивчення особливостей кінетики і швидкості сушіння. На основі узагальнення результатів досліджень визначені оптимальні параметри для реалізації фільтраційного сушіння стебел топінамбура, що дало змогу зменшити енергозатрати на сушіння і отримати високоякісну сировину для екстрагування біологічно активних сполук. Запропоновано технологічну схему виробництва екстрактів з подрібнених стебел топінамбура.
dc.description.abstractThis work presents results of experimental investigations during drying grinded artichoke stems which could be used as raw material for production of extracts. To reduce power inputs the filtration method of drying is proposed. The study of kinetic and drying rate peculiarities were carried out. At thebasisofsummarizingtheresults, optimal parametersfor filtration drying of artishoke stalkshave been determined in view of reducing energy costs for drying and obtaining high quality raw material for extraction bioactive compounds. The technological scheme of the extracts production from grindedartishoke stalks has been offered.
dc.format.extent261-266
dc.language.isoen
dc.publisherВидавництво Львівської політехніки
dc.relation.ispartofВісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування, 868, 2017
dc.subjectподрібнені стебла топінамбура
dc.subjectбіологічно активні речовини
dc.subjectекстракція
dc.subjectефективність екстракції
dc.subjectфільтраційне сушіння
dc.subjectкінетика
dc.subjectшвидкість сушіння
dc.subjectоптимальні параметри
dc.subjectтехнологічна схема
dc.subjectgrindedartishoke stalks
dc.subjectbiologically active substances
dc.subjectextraction
dc.subjectextraction efficiency
dc.subjectfiltration drying
dc.subjectkinetic
dc.subjectdrying rate
dc.subjectoptimal parameters
dc.subjecttechnological scheme
dc.titleThe investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process
dc.title.alternativeДослідження оптимальних параметрів сушіння подрібнених стебел топінамбура для подальшого процесу екстрагування
dc.typeArticle
dc.rights.holder© Національний університет “Львівська політехніка”, 2017
dc.rights.holder© Кіндзера Д. П., Атаманюк В. М., Цюра Н. Я., Кістечко М. В., 2017
dc.contributor.affiliationНаціональний університет “Львівська політехніка”
dc.format.pages6
dc.identifier.citationenThe investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process / D. P. Kindzera, V. M. Atamanyuk, N. Ya. Tsiura, M. V. Kistechko, Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia. — Lviv : Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2017. — No 868. — P. 261–266.
dc.relation.references1. Vincenzo L., Kroon P., Linsalata V., Cardinali A., Funct J. // Foods. 1, 131, – 2009.
dc.relation.references2. Pan L., Sinden M. R., Kennedy A. H., Chai H., Watson L. E., Graham T. L., et al. Bioactive constituents of Helianthus tuberosus L. (Jerusalem artichoke). // Phytochem Lett. – 2009. – 2 (1). 15–8.
dc.relation.references3. Pandino G., Lombardo S., Mauromicale G., Williamson G. // Food Chem. – 2011. 126, 417 – 422.
dc.relation.references4. Morales F., Cartelat A., Alvarez-Fernandez A., Moya I., Cerovic Z., J. Agr. // Food Chem. – 2005. 53, 9668–9678.
dc.relation.references5. Qaas F., Schiele E. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb (Influence of energy costs on the profitability of the dehydration of medicinal and aromatic plants). – 2001. 144–145.
dc.relation.references6. Кіндзера Д. П. Визначення оптимальних параметрів сушіння подрібнених стебел соняшника для виробництва паливних брикетів / Кіндзера Д. П., Атаманюк В. М., Госовський Р. Р. // Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса, 2015. – Вип. 47, Т. 2. – С. 194 – 198.
dc.relation.references7. Снежкин Ю. Ф. Интенсификация сушки фрезерного торфа у торфобрикетном производстве / СнежкинЮ. Ф., Коринчук Д. Н., Хавин А. А. // Промышленная теплотехника. – 2003.– Т. 25, № 4.– С. 196–198.
dc.relation.references8. Georgieva S., Boyadzhieva S., Angelov G. Intensification of extraction of bioactive substances from artichoke wastes // Bulgarian Chemical Communications, – 2016. Volume 48, Special Issue E,P. 451–455.
dc.relation.references9. Nóbrega E. M., Oliveira E. L., Genovese M. I., Correia R. T. P. The impact of hot air drying on the physical-chemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of acerola (Malphigia emarginata) residue. J. Food Process. Preserv. –2015. 39, 131–141.
dc.relation.references10. Rabeta M. S.; Vithyia M. Effect of different drying methods on the antioxidant properties of Vitex negundo Linn. tea. Int. Food Res. J. – 2013. 20, 3171–3176.
dc.relation.references11. Nguyen, V. T.; Vuong, Q. V.; Bowyer, M. C.; van Altena, I. A.; Scarlett, C. J. Effects of different drying methods on bioactive compound yield and antioxidant capacity of Phyllanthus amarus. Dry. Technol. – 2015. 33, 1006–1017.
dc.relation.references12. Karaman S.; Toker O. S.; Çam M.; Hayta M.; Doğan M.; Kayacier A. Bioactive and physicochemical properties of persimmon as affected by drying methods. Dry. Technol. – 2014. – 32. – 258–267.
dc.relation.referencesen1. Vincenzo L., Kroon P., Linsalata V., Cardinali A., Funct J., Foods. 1, 131, 2009.
dc.relation.referencesen2. Pan L., Sinden M. R., Kennedy A. H., Chai H., Watson L. E., Graham T. L., et al. Bioactive constituents of Helianthus tuberosus L. (Jerusalem artichoke)., Phytochem Lett, 2009, 2 (1). 15–8.
dc.relation.referencesen3. Pandino G., Lombardo S., Mauromicale G., Williamson G., Food Chem, 2011. 126, 417 – 422.
dc.relation.referencesen4. Morales F., Cartelat A., Alvarez-Fernandez A., Moya I., Cerovic Z., J. Agr., Food Chem, 2005. 53, 9668–9678.
dc.relation.referencesen5. Qaas F., Schiele E. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb (Influence of energy costs on the profitability of the dehydration of medicinal and aromatic plants), 2001. 144–145.
dc.relation.referencesen6. Kindzera D. P. Vyznachennia optymalnykh parametriv sushinnia podribnenykh stebel soniashnyka dlia vyrobnytstva palyvnykh bryketiv, Kindzera D. P., Atamaniuk V. M., Hosovskyi R. R., Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii, Odesa, 2015, Iss. 47, V. 2, P. 194 – 198.
dc.relation.referencesen7. Snezhkin Iu. F. Intensifikatsiia sushki frezernoho torfa u torfobriketnom proizvodstve, SnezhkinIu. F., Korinchuk D. N., Khavin A. A., Promyshlennaia teplotekhnika, 2003, V. 25, No 4, P. 196–198.
dc.relation.referencesen8. Georgieva S., Boyadzhieva S., Angelov G. Intensification of extraction of bioactive substances from artichoke wastes, Bulgarian Chemical Communications, 2016. Volume 48, Special Issue E,P. 451–455.
dc.relation.referencesen9. Nóbrega E. M., Oliveira E. L., Genovese M. I., Correia R. T. P. The impact of hot air drying on the physical-chemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of acerola (Malphigia emarginata) residue. J. Food Process. Preserv. –2015. 39, 131–141.
dc.relation.referencesen10. Rabeta M. S.; Vithyia M. Effect of different drying methods on the antioxidant properties of Vitex negundo Linn. tea. Int. Food Res. J, 2013. 20, 3171–3176.
dc.relation.referencesen11. Nguyen, V. T.; Vuong, Q. V.; Bowyer, M. C.; van Altena, I. A.; Scarlett, C. J. Effects of different drying methods on bioactive compound yield and antioxidant capacity of Phyllanthus amarus. Dry. Technol, 2015. 33, 1006–1017.
dc.relation.referencesen12. Karaman S.; Toker O. S.; Çam M.; Hayta M.; Doğan M.; Kayacier A. Bioactive and physicochemical properties of persimmon as affected by drying methods. Dry. Technol, 2014, 32, 258–267.
dc.citation.journalTitleВісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування
dc.citation.issue868
dc.citation.spage261
dc.citation.epage266
dc.coverage.placenameЛьвів
dc.subject.udc66
dc.subject.udc047
Appears in Collections:Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2017. – № 868

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2017n868_Kindzera_D_P-The_investigation_of_261-266.pdf882.92 kBAdobe PDFView/Open
2017n868_Kindzera_D_P-The_investigation_of_261-266__COVER.png388.49 kBimage/pngView/Open
Show simple item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.