https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/37796
Title: | Thermodynamic studies of bromphenol blue removal from water using solvent sublation |
Other Titles: | Термодинамічне дослідження вилучення бромфенолового синього з води методом флотоекстракції |
Authors: | Obushenko, Tetiana Tolstopalova, Natalia Kulesha, Olga Astrelin, Igor |
Bibliographic description (Ukraine): | Thermodynamic studies of bromphenol blue removal from water using solvent sublation / Tetiana Obushenko, Natalia Tolstopalova, Olga Kulesha, Igor Astrelin // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 4. – P. 515–518. – Bibliography: 9 titles. |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Publishing House of Lviv Polytechnic National University |
Keywords: | Hess`s law enthalpy Gibbs free energy ion complex molecular mechanics sublate закон Гесса ентальпія вільна енергія Гіббса йонний комплекс молекулярна механіка сублат |
Abstract: | The investigation of thermodynamic peculiarities of bromphenol blue (BB) elimination from aqueous solutions using solvent sublation technique has been carried out. Thermodynamic properties of acid dye (BB) interaction with cationic surfactant cetylpyridinium chloride (CPC), applying Kharash method and HyperСube HyperСhem Professional software were studied. It was proven that dye-surfactant ion complex formation is a spontaneous process and does not require any external forces for its run. Проведені дослідження термодинамічних особливостей вилучення бромфенолового синього (БС) з водних розчинів, використовуючи технологію флотоекстракції. Вивчено термодинамічні характеристики взаємодії кислотного барвника (БС) з катіонною поверхнево-активною речовиною (ПАР) – хлоридом цетилпіридинію (ЦПХ), використовуючи метод Караша та програмне середовище HyperСube HyperСhem Professional. Доведено, що формування йонного комплексу барвник-ПАР є самочинним процесом і не потребує жодних зовнішніх сил для його перебігу. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/37796 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Vol. 10, No. 4 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
19_131-134.pdf | 123.13 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.