https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/34771
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Cirne, Ilma | - |
dc.contributor.author | Esperidiao, Maria | - |
dc.contributor.author | Boaventura, Jaime | - |
dc.contributor.author | Lucas, Elizabete | - |
dc.date.accessioned | 2016-12-20T10:24:26Z | - |
dc.date.available | 2016-12-20T10:24:26Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.citation | Preparation and characterization of compounds based on poly(hydroxymethylacrylamide) and post-consumer polypropylene / Ilma Cirne, Maria Esperidiao, Jaime Boaventura, Elizabete Lucas // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 3. – P. 291–298. – Bibliography: 30 titles. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34771 | - |
dc.description.abstract | In this work, in order to obtain materials with potential for treatment of water from oil industry, polymer composites were synthesized by polymerization reaction via free radical using n-hydroxymethyl acrylamide (HMAA) in the presence of post-consumer polypropylene (PP) with subsequent condensation reaction catalyzed by heating, which avoids the use of crosslinking agents. The products were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), optical microscopy (OM), differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA) and X-ray diffraction (XRD). Moreover, the bulk density and the degree of swelling were also determined. The synthesis was shown to be reproducible and led to achieving polymer composites with high levels of PP after usage from food packaging, which can be associated with a relatively low cost of production. The swelling capacity and the thermal stability of the composite increased with increasing PP content in the mixture. З метою отримання матеріалів для оброблення стічних вод нафтової промисловості синтезовані полімерні композити. Синтез проводили реакцією полімеризації за участю вільних радикалів з використанням н-гідроксиметил акриламіду у присутності пост-споживчого поліпропілену (ПП) з подальшою реакцією конденсації за нагрівання, що дозволяє уникнути використання структуруючих агентів. Характеристику продуктів проведено за допомогою Фур'є ІЧ-спектроскопії, оптичної мікроскопії, диференціальної скануючої калориметрії, термогравіметричного аналізу і рентгенівської дифракції. Визначено насипну густину та ступінь набухання продуктів. Показано, що синтез є відтворювальним, а використання ПП від упакування харчових продуктів знижує вартість виробництва. Здатність до набухання і термостійкість композиту зростає зі збільшенням вмісту ПП в суміші. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Publishing House of Lviv Polytechnic National University | uk_UA |
dc.subject | polymer composite | uk_UA |
dc.subject | polymer blend | uk_UA |
dc.subject | postconsumer polypropylene | uk_UA |
dc.subject | poly(hydroxymethyl acrylamide) | uk_UA |
dc.subject | crosslinking reaction | uk_UA |
dc.subject | polymer characterization | uk_UA |
dc.subject | полімерний композит | uk_UA |
dc.subject | полімерна суміш | uk_UA |
dc.subject | пост-споживчий поліпропілен | uk_UA |
dc.subject | полі(гідроксиметил акриламід) | uk_UA |
dc.subject | реакція структурування | uk_UA |
dc.subject | характеристика полімеру | uk_UA |
dc.title | Preparation and characterization of compounds based on poly(hydroxymethylacrylamide) and post-consumer polypropylene | uk_UA |
dc.title.alternative | Одержання та характеристика сполук на основі полі(гідроксиметил акриламіду) і пост-споживчого поліпропілену | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Vol. 10, No. 3 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.