Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/34752
Title: The use of ultrasound for obtaining pharmaceutical grade sodium chloride
Other Titles: Використання ультразвуку при отриманні хлориду натрію фармакопейної чистоти
Authors: Yurchenko, Oleg
Kalinenko, Olga
Baklanov, Olexandr
Baklanova, Larisa
Bibliographic description (Ukraine): The use of ultrasound for obtaining pharmaceutical grade sodium chloride / Oleg Yurchenko, Olga Kalinenko, Olexandr Baklanov, Larisa Baklanova // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 3. – P. 337–341. – Bibliography: 10 titles.
Issue Date: 2016
Publisher: Publishing House of Lviv Polytechnic National University
Keywords: sodium chloride PG
ultrasound
table salt
sonoluminescent spectroscopy method
хлорид натрію фармакопейної чистоти
ультразвук
кухонна сіль
метод сонолюмінісцентної спектроскопії
Abstract: The use of ultrasound (US) in the preparation of pharmaceutical grade (PG) sodium chloride by the sampling of final product from a vacuum evaporator during the process of obtaining the “Extra” class table salt at the crystallization stage of the sodium chloride has been investigated. The US had been used: 1) for the content control of the base matter – sodium chloride in the stock – natural brine (sonoluminescent spectroscopy method). It is necessary to create the appropriate crystallization conditions by the control of the vacuum evaporator parameters – temperature and pressure; 2) at the crystallization stage of the sodium chloride to reduce the co-crystallization between the sodium chloride and the sulfate ions. It has been shown that the use of US allows reducing the sulfate ions content in the final product and getting sodium chloride PG satisfying the requirements of pharmacopoeia standard (PS) 42-2572-88. Досліджено використання ультразвуку (УЗ) при одержанні хлориду натрію фармакопейної чистоти внаслідок відбору частини готового продукту з вакуум-випарного апарату в процесі одержання кухонної солі сорту «Екстра» на стадії кристалізації хлориду натрію. УЗ використовувався: 1) для контролю вмісту основної речовини – хлориду натрію в сировині – природному розсолі (метод соно-люмінісцентної спектроскопії), що необхідно для створення відповідних умов кристалізації – внаслідок регулювання параметрів вакуум-випарного апарату – температури та тиску; 2) на стадії кристалізації хлориду натрію для зменшення процесів сокристалізації хлориду натрію з сульфат-йонами. Показано, що використання УЗ дозволяє зменшити вміст сульфат-йонів в кінцевому продукті та отримати хлорид натрію фармакопейної чистоти, який задовольняє вимогам фармакопейного стандарту (ФС) 42-2572-88.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34752
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Vol. 10, No. 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13-337.pdf154.28 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.