https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/34447
Title: | Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми |
Other Titles: | Study of electromagnetic, constant magnetic and acoustic field on microorganisms |
Authors: | Клап, Я. А. Яремкевич, О. С. Червецова, В. Г. Заярнюк, Н. Л. Новіков, В. П. |
Bibliographic description (Ukraine): | Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми / Я. А. Клап, О. С. Яремкевич, В. Г. Червецова, Н. Л. Заярнюк, В. П. Новіков // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування : збірник наукових праць. – 2016. – № 841. – С. 168–173. – Бібліографія: 8 назв. |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Видавництво Львівської політехніки |
Keywords: | акустичні поля електромагнітні поля постійні магнітні поля мікроорганізми Escherichia coli Staphylococcus aureus Candida tenuis acoustic fields electromagnetic fields static magnetic field microorganisms Escherichia coli Staphylococcus aureus Candida tenuis |
Abstract: | Досліджено вплив акустичного поля (АП) та двох типів магнітних полів – електромагнітного поля (ЕМП) та постійного магнітного поля (ПМП) – на ріст та розмноження бактерій Escherichia coli та Staphylococcus aureus, а також дріжджоподібних грибів Candida tenuis. Встановлено, що бактерії і гриби по-різному реагують на дію ЕМП та ПМП, що, очевидно, зумовлено особливостями їх будови, хімічного складу та метаболізму. На E. coli ЕМП та ПМП мають тимчасово пригнічувальний вплив, що проявлявся тільки у першу добу після опромінення. Дріжджі С. tenuis виявились чутливішими до дії цих полів. Встановлено також, що АП звукового діапазону здатні впливати на бактерії, стимулюючи процеси росту, які проявляється тільки на другий день у бактерій як E. Coli, так і St. аureus. The influence of the sound field (SF) and two types of magnetic fields – electromagnetic fields (EMF) and constant magnetic field (CMF) on the growth and reproduction of bacteria Escherichia coli and Staphylococcus aureus, also yeast Candida tenuis, were investigated. It was proven that bacteria and fungi react differently to the effect of EMF and the CMF, that is caused by specific features of their structures, chemical composition and metabolism. EMF and CMF have temporary depressing effect on E. coli, which was detected only on the first days after exposure. Yeast С. tenuis were more sensitive to the both fields. It was also established that sound range of SF can effect on bacteria (E. coli and St. aureus) by stimulating the growth, which occurs only on the second day. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34447 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2016. – № 841 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
30_168-173.pdf | 315.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.