Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/34447
Title: Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми
Other Titles: Study of electromagnetic, constant magnetic and acoustic field on microorganisms
Authors: Клап, Я. А.
Яремкевич, О. С.
Червецова, В. Г.
Заярнюк, Н. Л.
Новіков, В. П.
Bibliographic description (Ukraine): Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми / Я. А. Клап, О. С. Яремкевич, В. Г. Червецова, Н. Л. Заярнюк, В. П. Новіков // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування : збірник наукових праць. – 2016. – № 841. – С. 168–173. – Бібліографія: 8 назв.
Issue Date: 2016
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Keywords: акустичні поля
електромагнітні поля
постійні магнітні поля
мікроорганізми
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
Candida tenuis
acoustic fields
electromagnetic fields
static magnetic field
microorganisms
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
Candida tenuis
Abstract: Досліджено вплив акустичного поля (АП) та двох типів магнітних полів – електромагнітного поля (ЕМП) та постійного магнітного поля (ПМП) – на ріст та розмноження бактерій Escherichia coli та Staphylococcus aureus, а також дріжджоподібних грибів Candida tenuis. Встановлено, що бактерії і гриби по-різному реагують на дію ЕМП та ПМП, що, очевидно, зумовлено особливостями їх будови, хімічного складу та метаболізму. На E. coli ЕМП та ПМП мають тимчасово пригнічувальний вплив, що проявлявся тільки у першу добу після опромінення. Дріжджі С. tenuis виявились чутливішими до дії цих полів. Встановлено також, що АП звукового діапазону здатні впливати на бактерії, стимулюючи процеси росту, які проявляється тільки на другий день у бактерій як E. Coli, так і St. аureus. The influence of the sound field (SF) and two types of magnetic fields – electromagnetic fields (EMF) and constant magnetic field (CMF) on the growth and reproduction of bacteria Escherichia coli and Staphylococcus aureus, also yeast Candida tenuis, were investigated. It was proven that bacteria and fungi react differently to the effect of EMF and the CMF, that is caused by specific features of their structures, chemical composition and metabolism. EMF and CMF have temporary depressing effect on E. coli, which was detected only on the first days after exposure. Yeast С. tenuis were more sensitive to the both fields. It was also established that sound range of SF can effect on bacteria (E. coli and St. aureus) by stimulating the growth, which occurs only on the second day.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34447
Content type: Article
Appears in Collections:Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2016. – № 841

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
30_168-173.pdf315.54 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.