Abstract: | Проаналізовано вплив інноваційності продукту на застосування маркетингового інструментарію на прикладі продукції харчової промисловості, а саме - виробництва соків. Аналіз показав, що низка чинників (таких, як постійне технічне оновлення підприємств, розроблення нових технологій продукування соків, розгалужена система сертифікації продукції) привели до того, що конкурентною перевагою все більше стає інноваційна діяльність на підприємстві. Водночас, саме інноваційний продукт потребує великих маркетингових зусиль для зміни споживчих смаків та зайняття певного місця в споживчому кошику, і є одним з головних факторів інтенсифікації маркетингових зусиль підприємств. In this article influence of innovation of product on using marketing tools was analyzed on the example of food industry production, in particular on the example of juice production. Analyzing this example made clear that because of a variety of such factors as regularly technical reconstruction of manufactures, providing new technologies of producing juices, wide-ranged system of products’ certification, innovations in manufacturing is becoming more and more competitive advantage. At the same time, innovational product regards much marketing efforts to change consumers’ buying behaviors and to achieve some niche in the market. Also innovation product is one of main factors of intensification marketing efforts of the firm. |