https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/33209
Title: | Studies on the effect of doping agent on the structure of polyaniline |
Other Titles: | Дослідження впливу допантів на структуру поліаніліну |
Authors: | Melad, Omar Jarur, Mariam |
Bibliographic description (Ukraine): | Melad O. Studies on the effect of doping agent on the structure of polyaniline / Omar Melad, Mariam Jarur // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 1. – P. 41–44. – Bibliography: 31 titles. |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Publishing House of Lviv Polytechnic National University |
Keywords: | polyaniline H2SO4 conductivity thermal analysis FTIR dopant поліанілін провідність термічний аналіз Фур’є-спектроскопія допант |
Abstract: | Polyaniline (PANI) doped with hydrochloric acid (HCl), sulpharic acid (H2SO4) and formic acid (HCOOH) was synthesized by a chemical oxidative polymerization technique. The oxidizing agent used for this method is potassium dichromate. The polymer products were characterized by FTIR and UV-visible spectroscopy. The FTIR results showed that the doping degree of PANI-HCOOH is the greatest one. A successful doping of HCOOH in PANI was observed in UV-visible spectroscopy. Three steps decomposition observed from the thermo gravimetric analysis (TGA). Оксидаційною полімеризацією синтезований поліанілін (ПАНІ) з додатками хлорної (HCl), сульфатної (H2SO4) і мурашиної кислоти (НСООН). Біхромат калію використовується як окиснювач. Отримані продукти охарактеризовані за допомогою Фур‘є та УФ-спектроскопії. Показано, що найкращі результати отримані при додаванні НCOOH, що підтверджується УФ-спектроскопією. За допомогою термогравиметричного аналізу визначено три стадії розкладу. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/33209 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Vol. 10, No. 1 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6-41-44.pdf | 137.26 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.