Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/25754
Title: Mechanism and kinetic regularities of inactivating effects of cavitation on microorganisms
Other Titles: Механізм та кінетичні закономірності інактивуючої дії кавітації на мікроорганізми
Authors: Vitenko, Tetyana
Gashchyn, Olga
Bibliographic description (Ukraine): Vitenlo T. Mechanism and kinetic regularities of inactivating effects of cavitation on microorganisms / Tetyana Vitenko, Olga Gashchyn // Chemistry & Chemical Technology. – 2014. – Volume 8, number 4. – P. 431–440. – Bibliography: 20 titles.
Issue Date: 2014
Publisher: Publishing House of Lviv Polytechnic National University
Keywords: hydrodynamic cavitation
disinfection
microorganisms
kinetics
гідродинамічна кавітація
знезараження
мікроорганізми
кінетика
Abstract: Disinfective action of physical-chemical effects accompanying hydrodynamic cavitation on the microorganisms sanitary indices in water has been studied. Disinfection kinetics was found to be dependent on the cavitation field characteristics and the microbes population. Based on the structural-morphological investigation of the E.coli bacteria it was found that antimicrobial effect is obtained due to the mechanical rupture of cells and chemical disinfection, which results from the hydroxyl radicals and hydrogen peroxide effect. Mathematic model that allows predicting the disinfection result under the hydrodynamic cavitation has been developed. The effect of chemicals on E.coli microorganisms under hydrodynamic cavitation has been investigated. Adding of AgNO3 or hydrogen peroxide in the cavitation installation makes it possible to reduce the disinfection time and to decrease the chemical oxides concentration by 50–70 %, which is caused by the synergismeffect. Вивчено знезаражуючу дію фізико-хімічних ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітацію на санітарно-показникові мікроорганізми у воді. Встановлено, що кінетика знезараження залежить від характеристик кавітаційного поля і мікробного навантаження. На основі структурно-морфологічних досліджень бактерій E.colі, встановлено, що антимікробний ефект досягається внаслідок механічного руйнування клітин і хімічного знезараження під впливом радикалів гідроксилу і пероксиду водню. Запропоновано математичну модель, яка дає можливість прогнозувати результат знезараження в умовах гідродинамічної кавітації. Досліджено дію хімічних реагентів на мікроорганізми E.coli, в умовах гідродинамічної кавітації. Встановлено, що введення AgNO3 або пероксиду водню в кавітаційні пристрої дає можливість скоротити тривалість знезараження та зменшення концентрацій хімічних окисників на 50–70 %, що пояснюється синергічним ефектом.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/25754
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2014. – Vol. 8, No. 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11-431-440.pdf943.53 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.