https://oldena.lpnu.ua/handle/ntb/21206
Title: | Вплив навантаження організму гусей свинцем на показники пероксидного окиснення ліпідів крові та протекторна дія аскорбату селену |
Authors: | Васильцева, Л. П. Параняк, Р. П. |
Bibliographic description (Ukraine): | Васильцева Л. П. Вплив навантаження організму гусей свинцем на показники пероксидного окиснення ліпідів крові та протекторна дія аскорбату селену / Л. П. Васильцева, Р. П. Параняк // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2010. – № 677 : Хімія, технологія речовин та їх застосування. – С. 250–252. – Бібліографія: 10 назв. |
Issue Date: | 2010 |
Publisher: | Видавництво Національного університету "Львівська політехніка" |
Abstract: | Навантаження організму гусей нітратом свинцю у дозі 25 мг/кг сухої речовини корму (5 ГДК) активує пероксидне окиснення ліпідів в організмі, що проявляється зростанням концентрації гідропероксидів ліпідів, малонового діальдегіду і дієнових кон'югатів жирних кислот у крові. До того ж у крові знижується активність глутатіонпероксидази і супероксиддисмутази та зростає активність каталази. Введення до раціону гусей сполук селену зменшує негативний вплив свинцю, причому аскорбат селену діє ефективніше ніж селеніт натрію. Loading of geese by high doses of lead nitrate (25 mg/kg of diet DM) activated peroxidative processes that accompanied by increased concentration of lipids hydroperoxide, malonic dialdehyde and dienic conjugates in the blood. At the same time lower glutatione peroxidase and superoxide dismutase and higher peroxidase activity were observed. Supplementation of these diets with compounds of selenium decreased negative effects of lead. Selenium ascorbate acted more effective than sodium selenite. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/21206 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2010. – № 667 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
58-250-252.pdf | 106.57 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.